Butbro 101, Finspång

Gårdsidyll som behöver din omtanke

Med endast sex kilometer till Finspång och 22 kilometer till Norrköping ligger Butbro 101, en liten gårdsidyll som behöver din omtanke. Lantligt boende med bostad i ett och ett halvt plan om tre rum och kök som byggdes 1909, flera ekonomibyggnader bland annat ladugård och ett pittoreskt litet härbre i timmerkonstruktion från 1700-talet.

Fruktträdgård och egen betesmark om cirka 1,5 ha, i ett skifte. Butbro är en passande gård för dig som skulle vilja ha några får eller höns. Gården ligger centralt med bara några hundra meter till väg 51, vilket gör att du bor lantligt men ändå inte isolerat då du har gångavstånd till busshållplats. Liten sjöglimt mot Åmlången som ingår i Motala ströms huvudavrinningsområde förstärker det mysiga läget.

Sverigetorpet har tidigare ägts av Stjärnviks säteri med den omskrivna kungaeken som ligger vid vadstället över ån mellan Gron och Åmlången. Här låg Börsjö Järnbruk som utnyttjade tre forsar i ån för att driva bälgar, hammare, såg och kvarn.
Den 17-årige kungen Gustav IV Adolf besökte tillsammans med sin farbror och förmyndare Hertig Carl Finspångs slott 1795 och fick då motta befolkningens hyllning vid Stjärnvik.

En järntavla sattes upp på eken för att påminna om denna händelse.
Sverigetorpet har även ägts av Holmen och är nu friköpt sedan 1990. Din omtanke om byggnaderna behövs för att renovera, få ordning på byggnaderna och en ny vattenbrunn behöver borras. Nytt avlopp med markbädd gjordes i ordning 2004.
Byggnaden värms upp av ett vattenburet system via elpanna från -05.

Nu är det huvudbyggnaden vi är nyfikna på och kliver in i entréhallen som har plastmatta på golvet och trappa upp till övervåningen, vi går vidare in i köket som har plastmatta på golvet och rymlig matplats, skafferi, kyl/frys från -08, spis från -14 och fläkten är nästan ny från -17. Vi fortsätter till vardagsrummet med trägolv och fint ljusinsläpp från fönster med tre bågar.

På nedervåningen finns också WC med tvättställ, våtrumsmatta och våtrumstapet. Även köksentrén har praktisk plastmatta på golvet.
Pannrum med elpanna och varmvattenberedare.
Går vi trappan upp så möts vi av en hall med trägolv och snedgarderob vidare även till ett sovrum med trägolv.

Ekonomibyggnader
Ladugården på 240 kvm med biyta 60 kvm är uppförd 1928 i träkonstruktion och på taket är det tegelpannor. El finns indragen i byggnaden.
Hönshus, Bykstuga , Bod, Jordkällare, Härbre, Gäststuga
Areal 15 480 kvm

Gården i korthet Butbro 101:
Huvudbyggnad: byggår 1909 i ett och ett halvt plan.
Boarea: 75 kvm
Antal rum: 3 rum
Areal: 1,5 ha tomt
Övriga byggnader:
Ladugård, hönshus, bykstuga, bod, jordkällare, härbre, gäststuga.
Utgångspris:
1 950 000 kr

Ansvarig mäklare:
Rebecca Regnander,
Reg. fastighetsmäklare, Länsförsäkringar fastighetsförmedling, Norrköping.
0709-992375
rebecca.regnander@lansfast.se

Text: Helena Karlsson

Share