Braskamin

Nu när höstrusket kommer är det många av landets villa- och fritidshusägare som inser fördelarna med en braskamin. I takt med att konsumenterna blir allt mer medvetna om miljön ökar också kraven på branschen att ta fram miljömärkta produkter.

Modern brasvärme är skonsam mot miljön och möter myndigheternas miljökrav. Dagens moderna braskaminer är utrustade med en teknik som säkerställer en fullständig förbränning i alla effektlägen, vilket ger en bättre värmeekonomi. Siffror från det statliga, norska testinstitutet Sintef visar att om man eldar i en modern kamin i stället för en gammal, minskar utsläppen med upp till 90 procent samtidigt som effektiviteten ökar med 40 procent.

Svenska brasvärmeföreningen, branschorganisationen för tillverkare av braskaminer, kakelugnar med mera märker nu en allt kraftigare efterfrågan på miljömärkta produkter. Inom branschen talar man om ett trendbrott:

– Vi ser en klart ökad efterfrågan på miljömärkta braskaminer. De flesta människor är mycket miljömedvetna och tänker på miljön även vid köpet av braskamin. Allt fler vill byta ut sina gamla kaminer mot nya. De nya kaminerna är mycket effektivare och om man eldar rätt så minskar utsläppen med 90 procent. Vi är glada över att de nu byts ut, säger Björn Valentin, f d ordförande i Brasvärmeföreningen.

Brasvärmeföreningen har under året varit i kontakt med ett flertal kommuner. Kommunerna har ansvar för luftkvaliteten och arbetar för att begränsa utsläppen.

– Vi har märkt att både experterna i kommunerna och invånarna behöver mer kunskap och information om brasvärme. Modern brasvärme blandas ofta ihop med annan typ av vedeldning, exempelvis i pannor. Vi vill att alla ska kunna ta del av brasvärmens positiva effekter med trivsel och gemenskap, men också som en trygghet vid strömavbrott, säger Björn Valentin och fortsätter:

– Ingen som eldar med rätt utrustning och på rätt sätt behöver oroa sig för negativ miljöpåverkan. I branschen tar vi vårt ansvar genom ständig utveckling av bättre förbränningsteknik och genom att informera om hur man eldar rätt. Vi kommer att fortsätta vårt informationsarbete och kontakterna med kommunerna.

Share