Bråda dagar för värmepumpsföretag

Var förutseende nog att ha pumpar i lager när efterfrågan steg

När det gäller att borra nytt efter bergvärme är det väntetider även för Vadstena Villavärme som namnet till trots borrar och installerar över hela Östergötland.

VADSTENA (LT)

Företaget Vadstena Villavärme installerar värmepumpar och utför borrning efter vatten och för bergvärme. Man har en överraskande stor beredskap för den ökande efterfrågan.

Vadstena Villavärme har hållit på sedan 2001 och haft egen borrutrustning sedan 2004 så de har kontroll över hela processen. Med detta kan de möta sina kunders olika behov. Företaget installerar värmepumpar och utför borrning efter vatten och för bergvärme.

Hur ser efterfrågan ut idag, vad vill kunderna ha?
– Det de frågar oss är ju värmepumpar för det är det vi håller på med, säger vd Johan Sköld. Bergvärmen är det som är det mesta. Det är mer aktuellt nu. De som har en annan form av värmepump kanske uppgraderar till bergvärme för att göra en ännu högre besparing.
– De som haft frånluft och sådant satsar lite mer för att spara ännu mer väljer bergvärme istället för en ny frånluftsvärmepump, så det har ändrats i år.

Märker ni av någon stegring efterfrågan av sådana här saker?
– Det ökade redan i somras när elpriserna stack iväg. I augusti var det jättedyrt. Det var mer än det varit förut.
– Sedan är det som ökar för oss är att det är många som kör en gammal pump, som kanske är 20-25 år, som går sönder. Då är de väldigt angelägna om att få byta fort.

Det ökar varje år. Det finns fler och fler äldre värmepumpar. För 25 år sedan var det en väldigt liten del som hade bergvärme och sedan började det öka.

Johan Sköld berättar att det också är många som byter sin pump trots att den fungerar. Det har också ökat. Ett planerat byte är bättre än att stå med en trasig pump och så finns det kanske inga att få just då.

För många produkter av allehanda sort hörs att det är långa leveranser. Värmepumpar är inget undantag, men hos Vadstena Villavärme finns ett förutseende som inte är alla förunnat.
– Mycket är det sex-åtta månaders leveranstider på, om vi beställer. Vi får pumpar nu som är beställda i maj, men vi har ju pumpar hemma. Vi har beställt bara för att kunna ha att erbjuda. – Vi vet ju ungefär vad vi säljer så vi har det mesta hemma om det inte är någon special.

Annars hade verksamheten stått ganska stilla, då har man inte haft så mycket att göra.
– Det här är vi nog ganska ensamma om, säger Johan Sköld. Många säljer en och beställer, men då är det ett halvår bort. Man får ju vara mer förutseende. Går man tillbaka något år så kunde vi beställa det vi skulle ha nästa vecka och så kom det dagen efter. Så är det inte idag.

Att ha en bergvärmepump som går sönder i september är inte så kul om man inte får en ny förrän i april.
– Det kan kosta dig 50- 60 000 att köra på el.

Jämfört med tidigare är det fler som borrar nu?
– Det har varit tryck i många år egentligen, men det är ju mer förfrågningar än vanligt för samma period. En komplett installation blir nog i maj. Det är svårt att hinna snabbare så det har vi rätt mycket kö på.

Nu är det också mindre hus med en elpanna som tidigare kanske inte var ekonomiskt försvarbart att göra något åt eller varit möjligt att räkna hem. Pellets och ved har minskat lite grand. Det har ”vridit sig lite”.

Johan Sköld berättar att de får väldigt mycket samtal från befintliga kunder rörande hur man kan spara med sin befintliga värmepump. Många vill ha service, kolla över och se över inställningar.

Många vill förstås ha tips. Han nämner ett tips som är väldigt enkelt att följa: Att sänka inomhustemperaturen. Varje grad är ungefär fem procent energibesparing. 21 grader till 19 sparar 10 procent.
– Även om du har bergvärme så är det pengar om elen kostar tre-fyra kronor.

Text: BO BÄCKMAN Bild: VADSTENA VILLAVÄRME

Share