Borring till buren

Borring_IMG_0029 Bild Marie Berggren_face0Den här veckan direktsänds Musikhjälpen på Stora Torget i Linköping. Temat ”Ingen ska behöva fly undan klimatet” engagerar och i sociala medier höjs röster runt om i Sverige för att Östergötlands LRF-ordförande Peter Borring ska få komma in i den välkända glasburen och nyansera mat- och klimatdebatten.

Hallå Peter Borring!
Vilket engagemang! I sociala medier går hashtaggen #borringtillburen varm och under cirka ett dygn har Facebookgruppen ”Vi som vill ha Borring i buren” fått 3500 medlemmar. Vad är det som engagerar lantbrukssverige på det här sättet?

– När det blir stort fokus på djurens och lantbrukets negativa klimateffekter, eftersom djuren är en så viktig grundbult i det svenska lantbruket, känner sig många människor som jobbar inom näringen ensidigt utpekade som miljö- och klimatbovar och vill se en mer nyanserad bild och debatt.

I Musikhjälpen pratas det mycket om klimateffekter i världen såsom torka och översvämningar. Påverkar svenskens matval världens vatten?

– Ja, vi importerar mycket vatten genom frukt, grönsaker, kött, mejeriprodukter och andra livsmedel från länder där man inte har vatten i överskott på samma sätt som vi har här. Vi bevattnar även här i Sverige, men bara enskilda grödor och en väsentligt lägre andel. Ofta använder vi vintersmältvatten.

– En annan viktigt klimateffekt av matproduktion är skövling av regnskog för sojaodling till djurfoder. I Sverige är över 95 procent av fodret till djuren odlat här i landet och den soja som används har inte odlats på regnskogsmark. Genom att ha kunskap om vilket kött man ska välja kan man bidra till en positivare utveckling av klimatet istället för att välja bort allt kött. Jag vill också tillägga att Sveriges bönder inte har något emot att vi äter mer vegetariskt, vi producerar dessa råvaror med.

Läs mer på LRF
Källa LRF

Share