Bönder gör upp om bästa tiltan

Hård kamp om att få representera Östergötland i SM

Snart ska startskottet gå. Nu gäller det för bönderna att leverera sin hittills bästa plöjning.

SÖDERKÖPING (JB)

Strax utanför Söderköping ljuder motorer av 85 års utveckling. Åskådare har samlats för en nostalgitripp genom tidens traktorer. En kamp om att få representera Östergötland i 

SM 2019 är i full gång och bönderna gör sig redo för strid.

För att betraktas som en riktig Svensson i dagens Sverige ska man ha både Volvo och vovve i en röd villa med vita knutar. För hundra år sedan talades det om gårdar där även hästen spelade en stor roll. Hästens kraft användes för tungt arbete, allt från att transportera till att plöja åkermarker. Nyligen arrangerades en träff för bönder i Östergötland och med sig hade de sina hästar på fyra hjul.

Distriktsmästerskap i plöjning anordnades i Evertsholm i Söderköping av (JUF) ”Jordbrukare Ungdomens Förbund” som även firar hundra år i år. Vinnarna i dagens tävling blir kvalificerade till SM i plöjning som arrangeras nästa år. I toppen på resultatlistan hittar vi Alf Eriksson från Eksjö, Stefan Pettersson, Bengt Rogestam och Inge Larsson från Vårdsberg som alla tävlar i olika kategorier. I dessa kategorier räknas veterantraktorer med buren och bogserad plog, moderna klassiker, tegplog samt växelplog. Bland arrangörerna hittar vi Olle Blomqvist och Peter Borring. Peter har varit med och arrangerat tävlingen i snart 25 år och sitter som regionordförande i LRF Östergötland.

– Tävlingen går ut på att plöja 2000 kvadratmeter på två timmar och vi bedömer böndernas yrkesskicklighet. Det ska plöjas så rakt som möjligt, med rätt djup och tilt. Det känns väl lite fånigt för bönderna att plöja 2000 kvadratmeter när de annars plöjer flera hektar, säger Peter Borring och skrattar.

Han belyser vikten av att lära sig att plöja med noggrannhet. – Med en bra plöjning minskar man behovet av efterföljande bearbetning. I lördagens tävling tävlar allt från gamla veterantraktorer till nya moderna klassiker och den äldsta traktorn i dagens kamp ska vara från 1930-talet, enligt Peter Borring. – Det är kul med cirka 85 års teknisk utveckling som tävlar mot och bredvid varandra. De gör ju faktiskt samma jobb, fortsätter han.

Tekniken på lantbruket går framåt liksom mycket annat i rasande fart. Peter berättar om vad utvecklingen har för betydelse för bönderna idag. Då bland annat traktorer och plogar idag går med hjälp av självstyrning så behövs det inte en lika bred kunskap om jordbruksarbetet jämfört med dåtidens teknik. Tävlingar i plöjning arrangeras dels med syfte att bevara yrkesskickligheten hos person istället för teknik. – Man kan lätt fuska sig fram med nyare teknik, säger Peter.

Jordbrukaren träffar Henrik Karlsson som även finns på plats med sonen Hugo Karlsson som deltar med en av dagens modernare traktorer. Hugo är en av eleverna från Vretagymnasiet i Linköping som fått chansen att medverka i dagens tävling. – Det går hyfsat, säger han om sonens prestation. Henrik berättar att han medverkat i en likadan tävling för omkring tjugo år sedan. Idag driver han en gård och sitter som ordförande i LRF Bankekind. – Vretagymnasiet har inte haft någon uttagning till SM i år så vi har det åt dem, fortsätter Peter.

Stämningen på området är positiv och det är tydligt att engagemanget för tävlingen är stort. Allt fler glada åskådare anländer och många av dem passar på att mingla runt och prata med varandra om det gemensamma intresset. Med full fokus på plöjningen visar bönderna på goda prestationer. Sakta men säkert drar de fram över åkermarken med plogen bakefter i sikte på vinst.

Text och bild: JOHANNA ÅBERG

Share