Bland gravstenar och gammal skog

En stund i Värna – svensk landsbygd när den är som bäst

Välkommen till Värna. Den lilla socknen där man värnar om livskvaliteten.

VÄRNA (JB) 

Mysigt, charmigt och  vackert, men ändå lite  bortglömt. Värna må  vara litet till både yta  och befolkning, men  hjärtat är stort. Och  det ryms mer bland  ängarna och träden än  vad man först kanske  tror. 

Till ytan är Värna det minsta  distriktet (eller socken som  man sa tidigare) i Åtvidabergs  kommun, och till befolkningsmängd  näst minst med  sina endast 237 invånare vid  årsskiftet. Det finns ingen direkt  huvudbebyggelse, även  om husen runt kyrkan får sägas  utgöra ett slags centrum.  Kommer man från Grebohållet  tror många att Värna börjar  direkt efter Röstenskorsningen  men bland de boende  i området är det viktigt att påpeka  att gränsen faktiskt går  vid Taforsaån. 

När jag växte upp i Grebo  brukade jag och mina kompisar  skämta om att Värna bara  hade sex lyktstolpar. Det var  liksom en symbol för hur efter  vi tyckte att bondläpparna  därute på landet var. Vi i Grebo  hade minsann hundratals  lyktstolpar och en massa andra  häftiga saker också, som skateboardramp  och skidbacke,  medan Värnaborna endast  kunde ståta med ynka sex  stycken. Och ska man vara noga  så var det faktiskt bara två  riktiga lyktstolpar, de övriga  fyra var lampor som var uppsatta  på telefonstolpar. Och jodå,  lyktstolparna är fortfarande  sex stycken, såhär 30 år efteråt. 

Men kanske var det ändå  Värnaborna som ska skratta  sist, för de har kvar sin bygdegård  medan Grebos Folkets  hus sedan länge är nedlagt. 

Och de är så generösa att  de låter oss få vara med på ett  hörn. Värna Grebo Bygdegård  lyder namnet och där inne pågår  det en hel del aktivitet.  Under våren har det bland annat  anordnats vuxenpyssel,  skattjakt och pubkvällar. Det  ordnas fika för daglediga och  yogakvällar, och i slutet av maj  firades sommaren in med en  rejäl grillafton. 

Om bygdegården är den ena  knutpunkten i Värna så är kyrkan  någon kilometer bort den  andra. Det är en trevlig liten  kyrka, många skulle nog beskriva  den som den mysigaste i  hela kommunen. Tidigare  fanns sannolikt en liten enkel  träkyrka och den nuvarande  kyrkan uppfördes under 1500-  talet. 1764 påbörjades en omfattande  om– och tillbyggnad  då nuvarande ingång togs upp  och det byggdes ett vapenhus  utanför i trä. Vid nästa stora  renovering, 1952, byttes bland  annat bänkarna ut. Det senaste  som hänt på byggfronten  kring kyrkan är att man gjort  sig av med församlingshemmet  och istället byggt en liten  barack intill parkeringen som  fungerar som redskapsbod, toalett  och kontor. 

Utmed vägen finns en fristående  klockstapel som är  rödmålad och i trä. Där hänger  den lilla klockan som är  gjuten år 1749 och den stora  klockan som gjöts senast år  1947. Det är en fin liten kyrkogård,  där mina egna farföräldrar  faktiskt ligger begravda. 

Annat är det med Värnas  andra kyrkogård, den är inte  lika tilltalande. 

– Du borde skriva om gravstenarna  på Nya kyrkogården.  Det är inte värdigt, säger en  man som kommer fram till  mig. 
Och det ser onekligen lite  märkligt ut. Gamla gravstenar  ligger i en salig röra på kyrkogården,  de tycks ha fallit över  varandra som gigantiska dominobrickor.  Gravstensmuseum,  upplyser en skylt. Få  skulle nog invända mot värdet  av ett museum över gam- la gravstenar, men det är också  lätt att hålla med om Värnamannens  ord. Detta hade  man kunnat göra på ett snyggare  och värdigare sätt. 

Annars är Värna ett trivsamt  ställe med mycket Bullerbykänsla.  Det är landsbygd med  bondgårdar och öppna fält.  Röda stugor med vita knutar,  grusvägar och vildblommor i  dikesrenen. 

Här bor både tävlingskockar  och dragracingstjärnor, på  en hustomt är det fullt med  bikupor och på andra finns  det swimmingpool eller det  kanske svenskaste vi har: stora  studsmattor som ingen använt  på flera år och som nu  står och rostar sönder på baksidan  av huset. 

Det är bara två mil in till  hetsen i Linköping men ändå  mitt ute i naturen, långt  bort från trafiken och stressen.  Vill man ha ännu mer  vildmarkskänsla kan man besöka  Ytterby naturreservat där  den gamla skogen formats av  brand, skogsbete och orördhet  och där mossorna och de  gamla trädstammarna bär på  en enorm artrikedom. 

Efter en stund i Värna är  det dags att fara vidare, men  det är en plats som lockar till  återbesök. 

Ett tips: om du ska åka  mellan Åtvidaberg och Linköping  och har gott om tid, ta  vägen genom Värna istället för  den bullriga 35:an. Det är en  mycket finare väg, särskilt  sommartid när utsikten från  bilfönstret utgörs av gröna fält  och röda stugor under en blå  himmel och en gnistrande gul  sol. 

Text och bild:  TOBIAS PETTERSSON 

Share