Åtvidaberg har blivit kranmärkt

Kommunen byter buteljerat vatten mot kranvatten

Åtvidabergs centralort, liksom Grebo och Björsäter hämtar sitt dricksvatten
från sjön Ören strax intill Örsättersfabriken.

ÅTVIDABERG (JB)

Åtvidabergs kommun har blivit kranmärkt. Nu är det slut med att bjuda på flaskvatten i kommunorganisationens verksamheter, istället kommer det att serveras lokalproducerat kranvatten framöver.

Inte kravmärkt, inte svanenmärkt, men väl kranmärkt. Det må vara en liten detalj i det stora hela men ändå ett viktigt steg i rätt riktning. – Som ett led i kommunens hållbarhetsarbete har kommunstyrelsen fattat beslut om att kranmärka kommunorganisationen.

Kranmärkningen innebär att vi väljer kranvatten och slutar att bjuda på flaskvatten i verksamheterna, vid konferenser eller andra tillfällen, skriver Åtvidabergs kommun på sin hemsida. När det gäller hållbarhet brukar man prata om att det ska vara såväl ekologiskt som ekonomiskt och socialt hållbart, och satsningen på kranvatten uppfyller alla dessa tre delar. Flaskvatten kräver tillverkning och tunga transporter och orsakar onödiga utsläpp och avfall. Kranvatten är lokalproducerat och distribueras i ledningar, vilket är mycket energisnålt.

Att kranmärka organisationen är ett sätt att bidra till en bättre miljö och ett sätt att visa kommunens engagemang i hållbarhetsfrågor.
Det var i samband med Världsvattendagen den 22 mars som Kranmärkningen av Åtvidabergs kommunorganisation lanserades. Syftet med Världsvattendagen är att sprida information kring vattenfrågor och väcka engagemang hos unga för vattenrelaterade problem. I Sverige har vi färskt, närproducerat och lättillgängligt kranvatten, något som vi tar för givet och också behöver värna om för att fortsatt kunna ha det så. Kranmärkt är en nationell hållbarhetsmärkning som branschorganisationen Svenskt Vatten står bakom.

Svenskt Vatten är branschorganisation för landets VA-organisationer och har visionen att Sverige ska ha rent dricksvatten, friska sjöar och hav. En kranmärkt verksamhet innebär att arbetsplatsen, möten och externa konferenser eller utbildningar är fria från flaskvatten. Och det finns många skäl att vilja vara Kranmärkt, ett är priset. Flaskvatten kostar minst 250 gånger mer än kranvatten. Det betyder att du kan dricka minst 250 liter kranvatten för samma pris som du köper en liter vatten på flaska.

Ett annat skäl är miljön. Kranvatten är alltid lokalproducerat och distribueras i ledningar vilket är väldigt energisnålt. Dessutom kräver flaskvatten en förpackning, normalt i form av miljöbelastande plast. Flaskvatten transporteras med båt, bil, flyg eller tåg. Transporten av en liter förpackat vatten ger upphov till mer än tusen gånger större koldioxidutsläpp än samma mängd kranvatten. Att producera och leverera en liter flaskvatten drar minst 300 gånger mer energi än att tappa upp en liter vatten från kranen. I oktober arrangeras Kranvattentävlingen. Då ska det avgöras vilken kommun som har Sveriges godaste kranvatten 2020.

Utöver äran vinner den segrande kommunen även en PR-kampanj till ett annonsvärde om 250 000 kronor för att lyfta vattnet och vattenfrågorna. Kan Åtvidaberg ta hem den vinsten månntro?

Text och bild: TOBIAS PETTERSSON

Share