Att göra män av pojkar (och tjejer)

Så har vi nu då äntligen vaknat. Den allmänna värnplikten ska återinföras. Lumpennostalgiska gubbar får vatten på sin kvarn. Äntligen ska piercade snorvalpar lära sig komma i tid och ta av sig mössan när de är inomhus. Äntligen ska generation Z, som man brukar kalla de individuella 90-talisterna, lära sig att i bland får man helt enkelt bara bita ihop, hålla käften och göra jobbet, trots att det inte är så kul. För gruppens skull. Nu ska samhället moraliseras igen. Och i sann 2010-tals tappning kommer även tjejerna att lära sig ovan nämnda hyfs, vilket just i jämställdhetens namn för samma generations tjejer nog är lika viktigt.

Liberalt sinnade krafter som blivit bortskämda med att unga grabbar – och tjejer – inte ska tvingas nedlåta sig att ta order från auktoriteter i militär ordergivning och sätta av en tid av sitt liv för kung och fosterland, förfäras över tanken om just allmän värnplikt och tvånget kopplat till detta. I sann 2000-tals anda ska allt vara frivilligt och självvalt. Argumentet som förs fram är att framtidens krig och invasioner kommer ske utan att så många skott kommer lossas. Detta behöver hanteras i ett försvar bestående av toppdrillade yrkesmän och kvinnor, inte genom halvtrötta repgubbar som vant sig ifrån både modern krigsutrustning och militär kadaverdisciplin!

Nutidens och framtidens försvarsteknik är långt mera sofistikerad än det försvar vi förvaltade när värnplikten avskaffades för 20 år sedan. Formellt är det inte så länge sedan, men så länge som för 20 år sedan när det var aktuellt för min generation, började vikten av värnplikt att urholkas. Det gick snabbt där på 90-talet. Från att bli fälld för vapenvägran till att inte ens behöva mönstra på några få år. Värnpliktsskeptikerna menar på att den kanonmaten som horder av värnpliktiga under årets fostrats upp till, inte längre kommer att behövas. Som tur är.

Jag tror att det finns en poäng i det resonemanget, lika mycket som att det också finns en poäng i resonemanget att värnplikt – lumpen – faktiskt är stärkande för hela landet. Män och kvinnor från olika samhällsskikt tvingas ta ansvar för sig själva och gruppen, ta order och rätta in sig för en större sak. Inse att putsade knappar och stenhårt bäddade sängar inte kommer skrämma ryssen speciellt mycket, men att ordning och disciplin ändå lägger grunden för en väl fungerande struktur.

I ett läge där många unga inte får jobb, på grund av – enligt mitt förmenande – en lönestruktur som bejakar att man hellre anställer någon som är lite mera erfaren för merkostnaden är så liten, är det kanske så att lumpen kan vara den beredskapssysselsättning som Stefan Löfven pratade om i valrörelsen som ingen sett. Till skillnad från sossarnas vanliga recept mot arbetslöshet, det vill säga halvmeningslös utbildning och sysselsättningsåtgärder som inte leder någonstans annat än till demoraliserande på individnivå, kanske faktiskt värnplikt kan stärka både samhälle och individ.

Nu ska man inte yvas så där förskräckligt om man är försvars- och värnpliktsivrare. Tänk er att en årskull är cirka 90 000 personer. På den ”gamla goda tiden” gjorde cirka 30 000 lumpen. I det nya förslaget om möjlighet till ”allmän” värnplikt pratar man om 5 000 som ska mönstra frivilligt för att gallra fram cirka 1500 som årligen ska få sin utbildning. Detta kommer nog inte skrämma Putin så värst mycket. Försvarsmakten hymlar inte med att man mer ser detta som ett bra sätt att stärka och mera aktivt jobba med rekrytering av kommande medarbetare till ett yrkesförsvar, än som ett sätt att återskapa ett stort invasionsförsvar.

Så kanske, kanske att idén om möjlighet till ”allmän” värnplikt kan bli en bra kompromiss både för samhälle, försvar och enskilda individer, tycker en numera gubbe som inte gjort lumpen.

Må så gott i det smått vaknande Sverige önskar Peter
PETER BORRING peter.borring@telia.com
Peter Borring är regionordförande för LRF Östergötland

Share