Arrendegård på obegränsad tid

Välkommen till Österby Gästgivaregård, Finspångs kommun

Nu kommer möjlighet för dig som vill arrendera en gård där du kommer att kunna bo kvar på obegränsad tid. Gårdsarrendet innefattar mangårdsbyggnad, flygel med inredd bostad, stor ladugård inredd för köttdjur och hästar. Dessutom åkermark om cirka 50 hektar och betesmark om cirka sju hektar. Jakträtt på fastighetens skogsareal, totalt cirka 200 hektar.

Gården ägs av Renströmska fonden, stiftelsens uppgift är att förvalta denna fastighet och arrendera ut den, men får ej avyttra gården. Nuvarande arrendatorsfamilj som flyttar till annat ställe har arrenderat gården sedan 1930-talet, så de är tredje generation på Österby.

I Hällestad samhälle ett stenkast från gården finns livsmedelsbutik, bensinstation och skola, knappt 15 kilometer till Finspång, cirka 40 kilometer till Norrköping, 60 kilometer till Linköping och 70 kilometer till Örebro.

Du stiger in i mangårdsbyggnaden, byggd på 1800-talet, i entréhall med trägolv vid sidan finns kontor med laminatgolv. Allrummet har trägolv och där finns även en garderob. Stort vardagsrum om cirka 42 kvm med fint trägolv.

I köket finns utrymme för matplats och den maskinella utrustningen består av kyl, diskmaskin, spis och fläkt. På golvet ligger en praktisk laminatmatta. Entréplanet har även en groventré med klinkergolv, ett pannrum med betonggolv och vedpanna. I förrådet är de två ackumulatortankarna placerade, intill ett wc med klinkergolv, våtrumstapet och tvättställ.

Vidare till övervåningen där du möts av hall med trägolv och utgång till balkong, här finns två kattvindar för bra förvaring.

Tvättstuga med våtrumsmatta, glasfiberväv, tvättho och plats för tvättmaskin och torktumlare. Allrum med trägolv och öppen spis, sovrum med korkmatta och en kattvind, ännu ett sovrum med trägolv. Duschrum med klinkergolv (elgolvvärme), kaklade väggar, tvättställ, dusch och wc. Sovrum med trägolv, walk-in-closet med trägolv.

Uppvärmning sker via bergvärme och vedpanna i vattenburet system.

Till gården hör två flyglar, den ena bostad och den andra förvaring, i ett och ett halvt plan med träfasad och treglasfönster, på taket ligger tegelpannor. Uppvärmning sker även här i vattenburet system via bergvärme. Magasin i ett och ett halvt plan, 784 kvm. Byggnaden passar fint till gårdsbutik eller festlokal.

Ladugård uppförd 1937 i träkonstruktion med murad djurdel och plåttak. Ligghall med betonggolv, djurdel med betonggolv med skrapgång (utgödsling till gödselplatta), stalldel med betonggolv, fyra vanliga boxar samt en storbox, tvättrum med betonggolv, kontor med betonggolv. Wc, tvättställ och dusch. Magasin med trägolv, elevator, äldre rensverk (frö/säd), vagnslider med jordunderlag.

Verkstad med betonggolv och cirka fyra meter i takhöjd, uppförd 1980. Plåtväggar, plåttak och ny port. Maskinhall med jordunderlag, har två nya portar. Halmlada, traktorgarage, förråd, vagnslider.

Betesmark om cirka sju hektar. Stödrätter motsvarande arealen nyttjas under arrendeperioden av arrendator utan särskilt vederlag.

Stängsel på fastigheten tillhör nuvarande arrendator. Åkermarken som avses utarrenderas uppgår till totalt 50 hektar enligt SAM-ansökan 2019. Varav 35 ha anses vara bättre odlingsmark än resterande. Marken har odlats ekologiskt sedan 1995 då gården KRAV-godkändes. Det har odlats spannmål och vall. Stödrätter motsvarande arealen nyttjas under arrendeperioden av arrendator utan särskilt vederlag.

Arrendet tillträds och frånträds med 6,5 hektar höstvete, sju hektar insått med vall 2019, resten är vall eller höstplöjt.

Skogsmark finns på fastigheten men ingår ej i upplåtelsen. Dock får arrendatorn avverka skog för reparationer, stängsel och bränsle enligt jordägarens anvisningar. Jakträtt på skogsmarken ingår i upplåtelsen.

Under 2020 kommer fastighetsägaren att installera bergvärme i mangårdsbyggnaden. Köket kommer även att renoveras. Flyglarna kommer att renoveras utvändigt med ny fasad och fönster.

Jakt och fiske ingår i upplåtelsen. Dock är kräftfisket undantaget. Jakt på älg, rådjur, hjort och vildsvin. Jakt och fiske får ej upplåtas i andra hand utan jordägarens medgivande.

Text: HELENA KARLSSON Bild: ADAM AFZELIUS Husfoto

Share