Antalet fårgårdar ökar i Sverige

En fördel med att ha får och lamm är att barnen kan vara med och hjälpa till ibland.

STORFORS (JB)

Antalet får i Sverige ökar. Enligt Jordbruksverkets senaste siffror är antalet får nästan fem procent högre i år än vad det var i juni förra året. Även antalet företag som har får har ökat med sex procent.

Sofia Hedlund är en av dem som har bidragit till statistiken. Förra året köpte hon 15 tackor för att starta en egen besättning.
– Jag började med femton tackor, varav några dräktiga. Baggen köpte jag senare och nu till våren kommer jag köpa en bagge till, berättar Sofia.
Orsaken till att Sofia skaffade får är dels för att hon är produktionsinriktad men också för att hon gillar en levande landsbygd.

– Min sambo säger att jag har blivit piggare sedan vi skaffade fåren. Även fast det är mörkt och regnar så är det ändå skönt att få gå ut och pyssla med fåren, det ger energi, säger Sofia.
Sofia bor med sin sambo och två barn på en gård utanför Storfors. Sofia jobbar på hushållningssällskapet som byggnadsrådgivare och även om det inte har var en livslång dröm att skaffa får var det heller inget spontant och hastigt beslut.

– Nä, absolut inte. I och med att jag jobbar där jag jobbar så vet jag ju en del om får sedan innan. Jag hade många att fråga om råd innan jag köpte mina tackor och jag tyckte att det passade med får just här på gården också, berättar Sofia och poängterar att hon också alltid har haft en stort djurintresse.

Hon hade haft tankar på getter då hon tidigare jobbat med getter.
– Getter måste ju mjölkas och då var ju får ett enklare alternativ. Sen har vi ju små barn också och med får kan de vara med lite grann, säger Sofia.
Sofia berättar att det är absolut inget måste att köpa dräktiga tackor men däremot är det viktigt att hitta en seriös säljare.
– Jag ville köpa dräktiga tackor, det var något som jag och säljaren kom fram till, men det är inget man måste göra. Däremot, om jag ska ge ett råd, så är det jätteviktigt att man hittar en bra och seriös säljare. Det är bättre att lägga några kronor extra på att veta att man får friska får, säger Sofia.
Barnen Tuva och Simon Hedlund är med och fotar med fåren och berättar entusiastiskt vad de heter.
– Mitt får heter Iphonen, hon är svart med lite vitt i pannan, säger Tuva och pekar ut i hagen.

Sofia har planerat så att lammningen sker under vinterhalvåret och i vintras föddes tre får på självaste julafton, två tackor och en bagge.
– Barnens kusiner var här då så tackorna döptes efter dem, Enya och Alexandra och baggen fick heta Jesus, berättar Sofia.
Det är olika med olika raser men med den fårrasen som Sofia har är brunstig hela året så hon kan i princip bestämma när lammingen ska ske.
– Jag vill att de lammar ganska tidigt på året eftersom det blir lättare att slakta då. Just nu är det högsäsong på slakterierna och det är svårt att få sitt kött slaktat, säger hon.

Får kan man ha för produktion av kött, livdjur eller päls. Sofia håller får för köttproduktionens skull och hoppas på att få en besättning på cirka 60 djur i framtiden.
– Jag är mest intresserad av produktionen och jag säljer allt själv. Just nu har jag mest sålt köttlådor till grannar och bekanta, säger Sofia.

Sofia berättar att hon i sin yrkesroll har märkt av en ökning av intresset för får. Hon ritar stall och har fått en ökad förfrågan efter just fårstall de senaste åren.
– Vi äter ju också mer och mer lammkött och det mesta är ju importerat. Det finns en stor potential för att skaffa får här också, säger Sofia.

Text och bild: MIMMI TÖRNBERG

Share