AI håller extra bra koll på korna

DeLaval Plus Beteendeanalys visades på Flytthems gård

Med det nya systemet finns mer tid att pyssla om korna. När man ser antalet kor härinne så framstår positioneringsfunktionen som en god idé.

HORN (JB)

Att dygnet runt ha en fullständig översikt över gårdens kor avseende brunst, hälsa och var den befinner sig ska nu vara möjligt. Ett nytt system visades på Flytthems gård.

DeLaval Plus Beteendeanalys kallas det system som presenterades på Flytthems gård utanför Horn. Att man hade förlagt visningen till Flytthem beror på att gården varit pilotanvändare av systemet och alltså har erfarenhet av det.

Flytthem är en stor gård med 800 mjölkande djur, varav 460 berörs av det nya systemet. Man har också mjölk – robotar som installerades samtidigt, i september förra året, i den djurhallen. I den andra fortsätter man med mjölka i karusell.

– Robotarna är exemplariska på att förmjölka, berättade Elin Gustafsson på Flytthem. Det blir samma process varje gång. Det finns inga mänskliga fel eller faktorer som påverkar mjölkningen, det är en verklig skillnad mot karusellen, men de kor som inte passar i robot till exempel kanske på grund av lynne får man flytta över.
– Sedan tycker jag om progesterontestningen i roboten, det är ett stort plus för mig i alla fall.

Gården ingick tidigare i Östgöta Mjölk. Idag levereras mjölken till Skånemejerier.

Representanter från DeLaval berättade så om det nya systemet med beteendeanalys som integrerar data med andra sensorer från företaget i gårdens mjölkningssystem. Genom en liten transponder i kons öra går det att övervaka kon dygnet runt. Systemet ger brunstidentifiering, idisslings- och ätbeteendeberäkningar samt ger mjölkproducenten informationen som åtgärdslistor.

Det låter kanske lite som science fiction, men det är egentligen bara en utvecklad tillämpning av befintlig teknologi och det som är på uppgång, AI.
– Korna går omkring med sina örontranspondrar som skickar upp informationen till mottagare som sitter uppe i taket, berättade Amanda Perä lä som är produktchef på DeLaval.

Själva utrustningen är avancerad, men ändå enkel i strukturen.
– Om man har systemet med positionering så har man ganska många mottagare som skickar data till en datanod och vidare till kontoret och till molnet.
– Det är en ny molnbaserad plattform med funktionen DeepBlue där artificiell intelligens, AI, används för att hitta trender och mönster bland korna.
– AI bearbetar datan. Den som skickas tillbaka ner är lättförståelig. Allt händer väldigt snabbt så det är inga långa väntetider. Egentligen tittar man på beteendeavvikelser, alltså avvikelser från det normala beteendet och det är vad man vill komma åt.

– Sedan kan det vara att man har säsongsarbetare som inte känner djuren och då är det enklare för dem, samma för veterinären och de som gör avelsplaner.

Positionering finns inte i båda av systemets två modeller och det låter som att det i första hand är till för de riktigt stora besättningarna, men här ger man en mer nyanserad bild:

– Det finns de som har färre än 100 kor som drar nytta av det eftersom de sparar tid med att hitta. Är man bara en man i stallet så kan det betyda mycket.
– Större gårdar som driver korna till mjölkning kanske inte har samma behov av positionering.

Elina Gustafsson sammanfattar sina erfarenheter av positionering och av systemet som sådant: – Man sparar tid på att kunna gå och hämta två kor utan att gå igenom hela stallet. Man går inte heller om varandra. Här ser man var den är.
– Man får ätandet, idisslandet, man kan koppla det till brunsten Man behöver aldrig korsköra information. Systemet är enkelt och pedagogiskt, inte en massa siffror. Det är grönt och rött, enkla kurvor att följa.

Text och bild: BO BÄCKMAN

Share