Digitaliseringen av lantbruk belystes på Vreta Kluster
VRETA KLOSTER (JB)
Det hölls ett seminarium på Vreta Kluster som tog upp digitaliseringen av lantbruket. Rätt använd kan den öka lönsamheten i de gröna näringarna. Utvecklingen av tekniken går fort och än återstår för de flesta områden att hitta den bästa nyttan av den.
Under rubriken Framtidens lantbruk är digitalt – är du synkad? gavs ett seminarium som kretsade kring digitaliseringen inom lantbruket. I inbjudan kallade man det för en ”inspirerande halvdag om hur digitaliseringen kan leda till ökad lönsamhet i det gröna näringslivet.”.
Det här handlar inte bara om att köpa på sig en massa teknisk apparatur och tro att allt är löst. Digitaliseringens nytta är mer komplex än så. Kan ens egen utrustning kommunicera med andras? Hur införlivas möjligheterna i affärsmodellen så lönsamheten faktiskt ökar? Var finns utmaningarna generellt och vad ser man för lösningar? Den här listan är mycket lång men det är även listan för möjligheterna som knappt tycks känna några gränser annat än de fantasin sätter. Under seminariet togs mycket av detta upp.
Fredrik Stark från Lantbruks IT, som bjudit in till seminariet, presenterade dagen och ämnet. Ett centralt begrepp inom digitaliseringen av lantbruket är smart farming, han driver nätverket med samma namn.
– Vad är smart farming? frågade han. Smart farming är ett jättebrett begrepp. Uppkopplade kor börjar bli verklighet. Tekniken finns där och det går ju att börja koppla upp både kor och saker. Vi ser att digitaliseringen är jättemycket på gång, bland annat på mässan Agritechnica i Tyskland.
– Jag såg att mycket är på gång och att det bubblar men det är få som har hittat den här riktigt konkreta nyttan och effekten av digitalisering.
IoT är ett begrepp för den utveckling som innebär att maskiner, fordon, gods, hushållsapparater, kläder med mera förses med små inbyggda sensorer och processorer. Detta medför att dessa enheter kan uppfatta sin omvärld, kommunicera med den och på så sätt anpassa sig till situationer och medverka till att skapa smarta, attraktiva och hjälpsamma miljöer, varor och tjänster. Källa:iotsverige.se
– Senast var drönare jättehett på den mässan. Alla skulle ha en drönare i sin monter. Nu var det något färre drönare och några som faktiskt hade börjat fundera på hur man skulle använda det här.
– Framför allt på skogssidan så börjar det bli någorlunda vanligt med personliga drönare istället för att köra in i skogen med en fyrhjuling eller något annat fordon och titta hur det ser ut. Skogsnäringen har kommit ganska långt med det. På spannmålssidan och övriga delar av lantbruksbranschen är det fortfarande mer tveksamt men man försöker hitta vägar framåt.
Jag skulle vilja säga att det inte handlar om teknik längre. – Bland annat är det många som vill koppla upp fälten och börja mäta saker. Sol, vind och vatten, titta på växter och djur med kameror. Man tittar också mycket på hur man ska optimera transporter, logistik helt enkelt som man jobbat med i industrin men nu kommer in i lantbruket också.
– Att köpa en sensor är inget problem idag men sedan, hur blir det här ett beslutsstöd?
– Några goda exempel på digitalisering och automatisering på senare år finns. GPS är kanske det största. Att köra med GPS sparar både gödning och diesel.
Att torka spannmål är på gång. Här finns mycket att spara genom att torka på rätt tid och sätt.
Det skulle bli en rad intressanta föredrag på seminariet och att Torbjörn Jernberg från Yodiwo fick börja gav publiken en ögonöppnande väg in i digitaliseringens värld. Bakom Rubriken Kvalitetssäkrade mjölktransporter med IoT fanns även en historik som belyste utvecklingen av IT och digitalisering.
Idag är det självklart med internet och mobiltelefoner. Vid 1980 användes kort och gott analoga telefoner. Internet kom på allvar under 1990-talet. På drygt tjugo år har det utvecklats i en hisnande fart. Det här är en omfattande och fascinerande historia där begreppet Internet of Things, IoT, blivit allt mer aktuellt. Från isolerade system och ett internet som egentligen bara innehöll information att ta del av, har interaktion och kommunikation ökat. Här finns sociala medier men även att systemen själva interagerar. Just i detta att allt och alla i företagssystemet inklusive kunder, leverantörer och även fordon har kontrakt finns nyttan för den som vill öka sin lönsamhet.
Tekniken finns där men hur kan den användas för att gynna just mitt företag? Det är det som är frågan och den knådades ur många vinklar under seminariet.
Text och bild: BO BÄCKMAN
IoT är ett begrepp för den utveckling som innebär att maskiner, fordon, gods, hushållsapparater, kläder med mera förses med små inbyggda sensorer och processorer. Detta medför att dessa enheter kan uppfatta sin omvärld, kommunicera med den och på så sätt anpassa sig till situationer och medverka till att skapa smarta, attraktiva och hjälpsamma miljöer, varor och tjänster.
Källa:iotsverige.se