26 veteraner plöjde samma åker

Veterantraktorplöjning vid Fågelstad storgård

Vid matdags kunde man se nästan alla traktorer på rad.

FÅGELSTAD (JB)

En solig, men ack så blåsig, lördag i mitten av oktober var det åter full fart av veterantraktorplöjare på ett gärde vid Fågelstad Storgård i Motala kommun.

Janne Philipsson hade välvilligt sparat ett gärde åt plöjarna. Det var tionde året i rad som Henke Larsson och Henrik Carlsson anordnat en plöjträff. Carl Hjalmarsson, den tredje mannen i trojkan, hade tyvärr förhinder att vara med.

Det kom traktorer från alla håll trots att det var två stora traktorträffar i närheten, bland annat DM-plöjning. Vid en snabbräkning kunde man konstatera att det var hela 26 traktorer som plöjde på åkern.

Det var en stor variation av traktorer, Volvo BM, Bolinder- Munktell, Massey Ferguson, ”Grålle”, John Deere, McCormick, International Harvester, Fordson Major och fler än dessa. De lite nyare traktorerna plöjde med femskäriga plogar medan de med mer patina nöjde sig med tvåeller treskäriga plogar.

Bland de äldsta traktorerna fanns Anders Häggströms John Deere AR. Den hade järnhjul runt om.
– Den är från 1940 med 20 hästkrafter under huven, sa Anders. Traktorn köpte jag för sju–åtta år sedan från Värmland.

En annan bland de lite äldre traktorerna var Per Johnsons Munktell från 1949-1950. Den har en tändkulemotor och ger 40 hästkrafter. Per hade köpt den 2019 och ”Munken” drog en vackert patinerad tvåskärig bogserplog av märket Deering.

Det var bara män som körde, och några hade många års erfarenhet av traktorer och plöjande. Denna gång fanns dock tre unga killar i tonåren som körde var sin traktor.

Thure Abered körde sin fars John Deere 2120 från 1969, Helmer Larsson körde en BM Volvo Boxer från 1965 och Axel Varverud faderns BM Volvo Victor från 1961. Dessa tre kunde verkligen plöja! De höll i nästan från första stund tills det bara var en liten bit vändteg kvar.

En liten specialdragare fanns också vid veterantraktorplöjningen. Det var Thor Johansson som körde en trädgårdstraktor, med hytt! Till den hade man kopplat en vagn och på vagnen fanns en härlig soffa och fåtölj. Där satt flera kompisar och alla kunde åka runt och titta på plöjarna. Kompisarna var Holger Larsson, Olle Johansson, Anton Edberg, Isak Åsenhed och Oskar Johansson.

Det stora gärdet var snart plöjt och var och en åkte hem till sitt. En del lastade sin traktor och plog på flak. För som Anders Häggström (med järnhjulstraktorn) sa:
– Jag tror inte vägverket blir så glada om jag tar traktorn hem på vägen.

Text och bild: EVA CARLSSON

Share