Tindered lantkök satsar vidare

Förutom restaurang finns även en liten gårdsbutik på Tindered.

VALDEMARSVIK (JB)

Tindered Lantkök som funnits sedan 1990 satsar vidare och bygger eget växthus, med en liten servering. Vidare uppförs en solcellsblomma för elproduktion, samtidigt som bilföretaget Tesla byggt upp en laddstation här för sina elbilar.

Alltsammans tog sin början när Annette och Harald Hjalmarsson tog över Haralds fädernegård 1986. Han var då fjärde generationen på gården, som vid detta tillfälle drevs på sparlåga. Annette utbildade sig inom textildesign.

Men när dåvarande Vägverket planerade en lite större rastplats vid sjön Ommen på gårdens marker, bestämde man sig för att satsa på en restaurang. Det var inte helt främmande för dem att ge sig in i denna bransch, eftersom de båda jobbat extra med servering under gymnasietiden i Västervik.

– Vi ligger ju mitt ute i ingenstans, men vad vi inte tänkte på just då, mitt emellan Stockholm och Öland, säger Annette, som är den som driver restaurangen.

Redan från början fanns en ambition att servera närodlat och namnet Lantkök kommer av den kokbok som sedan gammalt fanns på gården Tindered. En sådan där liten svart bok i vilken husmor skrev ner recepten för hand. Riktig husmanskost alltså, lokalt förankrad men också lite moderniserad för att passa in i dagens utbud.

– Jag lagar inte själv mat, men bakar en del och kommer med idéer. Det är en speciell utmaning för kockarna som lagar maten här. Folk som stannar till har ju oftast bråttom och ska vidare. De vill inte sitta en timma som om man går ut en kväll.

Förutom att det är en restaurang och kafé så finns också en kiosk samt en liten gårdsbutik där närproducerat av olika slag säljs. Det finns ju en rad producenter i närområdet av både sådant som går att äta och annat som passar in att sälja i en sådan butik.

Det handlar verkligen om ett familjeföretag. Numera jobbar även de båda döttrarna Isabelle och Louise heltid i företaget. Annettes föräldrar är husmor och husfar på stället

Men nu byggs det ut igen på Tindered.
– Jag brukar säga att jag brukar göra en större satsning vart tionde år, men nu är det nog bara fem år sedan sist.
Det som nu uppförs är ett växthus för att kunna odla grönsaker och kryddor till den egna verksamheten. Här kan man definitivt tala om närodlat. Produceras det mer i växthuset än till den egna verksamheten, kommer detta att säljas.
– Det kommer även att bli en enklare servering där, fast den varma maten kommer även fortsättningsvis att serveras i restaurangen.

I samband med detta bygge, uppförs även en så kallad solcellsblomma. En speciell form av solfångare som producerar el. Det speciella med denna är att den följer solen och fälls ihop nattetid, när solen inte skiner. I förhållande till solfångarnas yta produceras förhållandevis mycket el med denna konstruktion.

Ett sätt att öka energiutbytet är också detta faktum att växthuset ligger alldeles intill sjön Ommen och att speglingseffekten också ökar solinstrålningen. Ytterligare en satsning på energiområdet är den laddstation som bilföretaget Tesla byggt upp.
– De hörde av sig till oss och det vi bidragit med är att iordningställa parkeringen i anslutning till laddstationerna.

Där har även Tekniska verket uppfört en laddstation till andra elbilar. Sedan tidigare finns också en vanlig mack för bensin och diesel. Det satsas alltså en hel del mitt ute i ingenstans och Anette framhåller att den satsning som inleddes 1990 har vuxit mer än de då kunde ana.

Text och bild: HANS ANDERSSON

Share