Skogsdag vid Blixtorp mellangård

Bo Naregård provsitter skotaren och samtalar med Peter Jakobsson.

MJÖLBY (JB)

Gården Blixtorp mellangård hittar man i närheten av Lycketorp utanför Mjölby. Den brukas av Anita och Ragnar Andersson och skogsdagen arrangerades av sonen Emil med fru Susanne. Emil är försäljare av Polaris terränghjulingar. Medarrangörer var Jonas Samuelsson, Mjölby markvårdsmaskiner, och Peter Jakobsson, Terrängservice i Mariannelund, LRF samt Säker skog.

Mjölby kanske klingar slättlandskap i mångas öron, men då har man inte besökt kommunen. Många skogsområden finns och Blixtorp Mellangård ligger i ett sådant område.

Susanne Andersson var denna dag ”skogskock” och över öppen eld puttrade soppa och från kannorna över elden spreds doften av riktigt kokkaffe. För säkerhets skull hade rastplatsen utrustats med tälttak. Vädret var dock vänligt och regnskyarna ordnade uppehåll.

Intresset för maskinerna var stort och för mindre och mer lätthanterliga maskiner ökar intresset, och särskilt de med egen skog uppskattar dem.
– Användningsområdena för dessa maskiner är många. Det är smidigt att transportera allt som behövs för arbetet och enklare att ta sig till avvekningsområden särskilt i svårare terräng och där det är långa avstånd. Kommunerna är intresserade och dessutom kan en bandsats monteras på vagnen och med den kan man göra skidspår, påpekar Emil.

Jonas Samuelsson visar batteridrivna elsågar. Motorsågen och röjsågarna är lätta, miljövinsten är stor dessutom är de tysta vilket är bra för hörseln.
– Batterierna klarar fyra-fem timmar och mycket mer orkar man inte arbeta effektivt en dag. När jag slutat arbetet laddar jag batterierna och så är det klart att börja jobba nästa morgon. Jag har märkt att intresset för batteridrivna maskiner kommer mer och mer, berättar Jonas.

Många vill se honom demonstrera, det ser så lätt ut när den långa stångsågen kvistar träden. Även för dessa maskiner finns stort intresse och inte minst kommunerna är presumtiva kunder. Det borde även vara bra för många trädgårdsägare. För amatörer är det inte alltid så lätt att klänga upp i stora fruktträd!

Mindre skotare har blivit mer och mer efterfrågade. Peter Jakobsson berättar att när dessa började lanseras var det många som såg ned på de små maskinerna. Men framförallt så är dessa skotare utmärkta för bönder som arbetar i skogen själva.
– Numera är de mycket eftertraktade och efterfrågan har exploderat på senare år. Fler och fler inser fördelarna med dem, betonar Peter.
Hans Ström från Ödeshög är här för att titta på Bison 6000x. Han är en av dessa som vill vårda skogen med aktsamhet.
– Jag vill inte ha några kalhyggen. Därför tillämpar jag plockhuggning och avverkar så det blir en naturlig föryngring. Dessa små skotare skadar inte skogen på samma sätt som jättemaskiner som gör stora avtryck i skogen vilket tar åratal för naturen att reparera, resonerar han.

Säker Skog är en ekonomisk förening och de finns på plats för att berätta om sin verksamhet.
– Vi arrangerar kurser i motorsågskörkort och körkort för röjsåg. Utbudet är stort och det finns många olika nivåer. Efter kurserna har vi teoriprov och praktiska prov. Efter godkända prov får man ett körkort som bevis, kommenterar Stefan Axby.
När man arbetar i skogen måste man även ha rätt klädsel som skyddar om det inträffar någon olycka.
– Det finns inga värre skador än motorsågsskador. Därför är det jätteviktigt med rätt utrustning och säker kunskap, poängterar Gustav Steen.
Jan-Erik Wahl från Åtvidaberg har många tankar om skogen och skogsbruk.

– Har man som jag växt upp på ett torp så har man skogen i blodet. När man arbetar i skogen känns det meningsfullt. Skogen finns ju alltid kvar och när man sköter sin skog gör man nytta. Bondeskogen är särskilt värdefull eftersom fokus är att ta hand om och inte vara inriktad enbart på produktion.

Hans kamrater Royne Forss, Bert Johansson och Jan Lingeby håller med.
– Vi måste vårda våra skogar och det är klokt att lyssna till de som har erfarenhet. Under åren har det kommit många modenycker som när all sly och alla rester skulle bort. Nu lämnas en del vilket bidrar till näringen. Monokulturerna är inte det bästa och nu lyfts ju blandskogarna upp, kommenterar de.

Samtliga besökare uppskattar att tekniken går framåt. Utvecklingen mot ett modernt skogsbruk gynnar brukarna och glädjande är att det för självverksamma utvecklas bra hjälpmedel. Skogen är ju en av våra största tillgångar och kommer nog även i framtiden vara det i vårt skogsklädda land. Jordbrukaren tackar för sig och drar hemåt med lungorna fyllda med frisk luft och skogens doft i näsan.

Text och bild: BIRGITTA WIDÉN, HANS BLOMBERG

Share