Örestad, Vikbolandet

Unikt tillfälle att förvärva en gårdsfastighet endast 10 min från centrala Norrköping. Vackert belägen på en höjd med utsikt över Vikbolandsslätten, sista gården in på grusväg med endast två grannar. Cirka 1,5 km till dagis, skola och idrottsplats. Välkommen till Örestad som är veckans gård till salu.

Veckans gård till salu erbjuder en fin gårdsbild och stor mangårdsbyggnad med putsad fasad och två faluröda flyglar framför. Stor ladugård innehållande stall med fyra boxar och sadelkammare samt logdel med plats för traktor, husvagn, båt med mera. Åkermarken om cirka fyra hektar är idag utarrenderad men kan brukas av nya ägaren efter skörden 2020 vid intresse. Stödrätterna kan överlåtas till ny ägare.

Till gården hör också fin skogsmark att ströva i eller som extra hagmark. Tillträde kommer att ske hösten 2020. Bostaden är besiktad och skogsbruksplan finns upprättad. Passande gård för dig som vill bo nära stan, njuta av lugnet på landet och kunna ha lite djur som hobby!

Ett antal fornminnen finns på fastigheten bland annat två gravfält med 40 resp 30 fornlämningar och finns inritade på kartan i skogsbruksplanen.

Fyra fornlämningar, en fyndplats för trindyxa med välslipad egg och en välslagen yxa av ljusgrå bergart. Kan möjligen indikera boplatsläge. Hällristning med sex älvkvarnsförekomster i ett block. Blocket är av något grövre kristallinsk bergart men älvkvarnarna är mycket tydliga och välbehållna. Blocket har tidigare suttit i en stengärdesgård norr om tomten, i gränsknäet mot Stenbro, ursprungliga platsen är okänd. Nu är det upplagt på postament av sten.

Mangårdsbyggnaden är i två och ett halvt plan byggd på 1700-talet med en boarea om 135 kvm fördelat på sju rum och kök. Du välkomnas in i en entréhall med trägolv och gäst-wc med plastmatta, halvkaklade väggar, tvättställ och wc. Vidare in i köket med matplats, plastmatta på golvet och utrustat med diskmaskin, spis med glaskeramikhäll, fläkt, kyl och frys. Matrum och vardagsrum har fina stavparkettgolv.

På övervåningen kommer du rakt in i allrummet med trägolv, öppen spis och utgång till balkong. Här finns tre sovrum med trägolv och garderober och ytterligare ett rum med trägolv. Ett duschrum med våtrumsmatta, våtrumstapet, tvättställ, dusch och wc. Väl uppe på vinden hittar du ett rum och ett sovrum med trägolv.

Källaren har rum med betonggolv. Pannrum med betonggolv och jordvärmepump. Förråd med vattenpump och hydropress. Tvättstuga med betonggolv, tvättmaskin, tvättho och äldre badkar. Torkrum med betonggolv. Matkällare med betonggolv. Förråd med betonggolv. Potatiskällare med betonggolv. Uppvärmning sker via vattenburet system med jordvärmepump.

Fiber via IP-only är på gång i området, finns ej datum för när inkoppling kan ske men säljarna har beställt fiber.

Enskilt vatten, borrad brunn och enskilt avlopp, 3-kammarbrunn, godkänd 2019.

Här finns också ladugård uppförd 1934 i trä med plåttak med en area 272 kvm. Slungrum med målat betonggolv, tvättho och 3-fas uttag. Kontor med målat betonggolv, el-element. Förråd med betonggolv. Kallförråd med betonggolv. Stall med betonggolv, två boxar med mått ca 3,80 x 4 m, en box med mått ca 3,80 x 3,20 m samt en box med mått ca 3,80 x 3,20 m. Takhöjd vid lägsta bjälken ca 2,35 m. Uppgång till höskulle. Sadelkammare med betonggolv, mått 4,20 x 3,40 m. Fikarum med tvätt ho, mått 4,20 x 2,30 m. Loge med grusunderlag, högt till tak, murad vägg mot ladugården. Höskulle med körbana.

Garagebyggnad med el indragen uppförd i trä med plåttak och betonggolv. Hönshus med hönsgård, uppfört i trä med betonggolv och plåttak. El finns men ej vatten. Magasinsbyggnad uppförd i timmer med tegelpannor på taket. Två garage med betonggolv, ett med och ett utan port, förråd med betonggolv. Två loft med trägolv. Vedbod uppförd i timmer/trä.

Skogsmark med en areal om 4,7 ha enligt skogsbruksplanen som är upprättad 2019-10-08. Fastigheten har ett virkesförråd om 931 skogskubik. Medelbonitet är 6,4 skogskubik per ha. Medeltal 198 skogskubik per ha. Trädslagsfördelning fördelar sig på 79 procent tall, 11 procent gran och 10 procent björk.

Jakt på älg och rådjur. Jakten är inte utarrenderad utan tillfaller köparen på tillträdesdagen.

Text: HELENA KARLSSON Bild: ADAM AFZELIUS Husfoto

Share