Naturprodukt mot viltbetning

Redan utplanterade plantor kan behandlas med en enkel utrustning, till exempel en handspruta.

Redan utplanterade plantor kan behandlas med en enkel utrustning, till exempel en handspruta.

SVERIGE (JB)

Genom att utnyttja naturens egna funktioner finns sedan några år ett verksamt medel mot den viltbetning som är ett prob lem för skogsplanteringar. Det är en vattenlöslig formulering innehållande fårfett som får hjortdjuren att välja bort behandlade plantor.

Ett familjeföretag, Organox som funnits sedan 2002, utvecklar och säljer produkter för areella näringar. Företaget drivs av Agneta och Stefan Färlin. Testningen och utvecklingen sker tillsammans med forskare och slutförbrukare. Vad som kanske är det mest intressanta med deras produkter är att där finns ett medel mot viltbetning som utgör ett stort problem för skogsplantering.

Tall sägs ofta vara omöjlig att plantera på grund av att älg betar plantorna. Även andra skogsplantor och andra hjortdjur har ett liknande förhållande. På många platser är viltbetningen ett problem som inte bara kostar stora summor för förstörda planteringar, det styr också vad som kan planteras och utgöra den blivande skogen.

Kunskapen om att fårull skyddar mot betning av hjortdjur har länge funnits och det är därifrån idén om att verksamt medel kommit. Forskningen har visat på att en del av de fetter och fettsyror som finns i fårtalg har en frånstötande effekt på djuren. Plantor som behandlats med medlet varken smakar eller luktar gott för hjortdjur. Rådjur, hjort och älg låter dem alltså vara ifred.

– Det är en naturlig produkt som är lätt att hantera, säger Stefan Färlin på Organox som säljer Trico som medlet heter.
– Vi har testat Trico ihop med skogsbolag på olika platser i landet bland annat i Östergötland. Holmen, Svea, Södra med flera har varit med och provat medlet.
– Efter att plantorna behandlats har ingen betning på tall synts. Betade plantor börjar växa på nytt. En del var så hårt betade att de såg ut som Rhododendronbuskar, men de hämtade sig bra.

– Vi ser att det är verksamt mot hjortdjurens betande och även deras fejning.
Hur länge varar effekten och hur mycket medel behövs?
– Det behövs ungefär 7-10 liter per hektar. Effekten varar höst till vår.

Stefan Färlin berättar att flera företag säljer behandlade skogsplantor och vill ha så mycket höstplantering som möjligt. På det viset klarar plantorna vintern och när våren kommer finns snart annan mat åt djuren. Plantor som redan finns i skogen kan behandlas med en enkel utrustning, till exempel en handspruta.

Bland era produkter finns något som heter Trico Garden. Fungerar det här alltså även för trädgården och vad är skillnaden mot det som används i skogen?
– Trico Garden är samma produkt fast utan färg. Den som används i skogen innehåller en vit färg för att man ska kunna se vilka plantor som behandlats.

Medlet är i trädgården verksamt som skydd för en lång rad av plantor och växter. Att rådjur och hjort gärna kalasar på tulpaner och rosknoppar är ett känt och besvärande faktum många trädgårdsägare erfar. Att det finns ett enkelt medel mot detta som säljs i välsorterade trädgårdsaffärer var inte lika känt tills ett inslag i tv sändes.

– Micael Bindefeld satt i morgonsoffan och råkade ge reklam för Trico Garden. Han fick frågan hur hans tulpaner kunde vara så fina och inte betade. Vi sålde slut allt vi hade inom två dagar.

Marknadsföringen är uppenbarligen väldigt viktig. Det finns också mängder av medel och liknande som påstås fungera mot mesta. Hur nådde ni ut med Trico från början?
– Ja, marknadsföringen har tagit lång tid och sedan har det tagit fart på allvar. Vi är stolta över produkten och vet att den fungerar, men det tog fyra år innan vi sålde en enda liter.

Text: BO BÄCKMAN
Bild: FRIDA GUSTAVSSON

Share