GUNNARSKOG (JB)
Åter igen var det dags för den trevliga hästfesten i de värmländska skogarna. Efter 15 år i Styckåsen i Arvika, var det dags att testa nya marker. Royne Engblom i Lilla Gårdsås i Gunnarskog erbjöd sig att vara värd för årets evenemang på sin egendom och fick hjälp av andra karlar med allt vad det innebar av röjning, framdragning av virke och mycket grovarbete. Arrangörerna var nöjda och sista söndagen i februari kunde tävlingen äga rum.
Av de sju ekipage som kom till start, fanns tre nordsvenskar, en ardenner, två norska kallblodstravare och en korsning ardenner/nordsvensk. Vädret var idealiskt, marken täckt av snö efter gårdagskvällens ymniga snöfall och det var vindstilla med små solglimtar.
Precis som alla tidigare år fanns det fem stationer att traggla sig igenom för deltagarna. Alla fick börja på station ett, som är funktionskontroll. De övriga fyra stationerna var: körning med släplass, körning med uppburen last och halter, lunnbänken, som ofta är utslagsgivande och sist manöver med helstock, som kan vara riktigt besvärlig. Sammantaget gällde det att få så låga straffpoäng som möjligt och att inte bli utesluten från någon station.
Vann gjorde Agne Arnesson från Trollhättan med nordsvenske sexårige valacken Pöjo. Agne har tidigare kört DM i Värmland många gånger med bra resultat. Eftersom han kommer från annat län kan han inte representera Värmland vid SM nästa år. Så det blir tvåan Peter Nilsson från Stöpafors, med ardennerstoet Greta, 13 år, som får den äran. Ekipaget har deltagit i många DM under årens lopp och har även tävlat i SM. Hemma i Stöpafors har han ytterligare två hästar; åttaåriga Petra, som är dotter till Greta och valacken Lukas, 15 år.
– Det var ett bra ordnat DM, tycker Peter Nilsson, platsen var fin och det kom mycket publik. Greta var i form och gjorde sitt bästa vid varje station. Körningen med uppburen last klarade vi utan straffpoäng, men fick några på halterna vid samma tillfälle.
På tredjeplats kom Jenny Olofsson också hon från Trollhättan, som delade hästen Pöjo med sin sambo Agne Arnesson. Jenny är en erfaren DMkusk och förra året vann hon värmländska DM med Bergs Lilla My och fick då endast 43 straffpoäng. Jenny tycker det var bra tävling på den nya platsen.
– Och det var första gången jag fick köra på snö här i Värmland, säger hon glatt.
Knut Harju från Arvika körde Gomnes Faksa, ett åttaårigt sto, som är en norsk kallblodstravare. Harju är en välkänd hästkörare och har många fina placeringar från DM genom åren. Nu råkade han ut för en incident på släplass-stationen, som är nog så vanlig i skogen. Gomnes Faksa välte helt enkelt i samband med att hon skulle korrigeras lite inför lastningen av kälken.
– Hon förstod inte vad hon skulle göra och benen följde inte riktigt med i lössnön, berättar Harju. Gomnes Faksa la sig ned och medan medhjälparen höll nere hästen, kunde kusken och stationens domare gemensamt koppla loss stoet. Efter att hästen trasslats loss från den utrustning som hamnat på sned spändes hon för igen.
– Det var ingen skillnad på henne efteråt, snarare blev hon lite lugnare. Det här är sådant som händer i skogen och jag har varit med om det på DM tidigare och det är viktigt att fortsätta köra dem direkt efteråt, förklarar Knut Harju.
Veteranen Anders Bärjed från Klässbol, med tioåriga Mynta, brukar för det mesta vara med i toppen. De vann DM 2015 och representerade Värmland vid SM 2016 i Veddige och hamnade då på en tionde plats. De kom tvåa i DM ifjol och får tävla i SM även i år, som äger rum i Rankhyttan i Dalarna första helgen i september. Men här och nu på DM på Ängåsen, ville inte riktigt Mynta vara med på noterna.
– Hon var inte intresserad av att vara med i tävlingen, säger Bärjed helt lugnt. Hon ville bara äta hö eller också drog hon iväg utan att lyssna, det gjorde hon på lunnebänken och vi blev uteslutna från den stationen. Det är sådant som händer, kanske var hon brunstig.
Många åskådare kom till tävlingen och glädjande var att flera barnfamiljer ville titta på hästar i arbete. Folket trivdes, pratade häst och värmde sig vid den öppna elden och fick värme inombords av kaffe, korv och kolbullar.
Arrangörer för DM i skogs – körning med häst är Brukshästföreningarna i Värm land och Jordbrukare-ungdomens förbund. Tävlingsansvariga på plats var Carita Flod och Lena W Johansson.
Text och bild: MAY DAHLBECK