Bristen på utländska plockare gör det svårt med jordgubbar till midsommar
ÖSTERGÖTLAND (JB)
Vill vi ha några jordgubbar till midsommar? I år om något så behövs det som gör oss glada och får sommarkänslan att komma till oss. Ett problem är om vi kommer att få några jordgubbar. Jord gubbar måste plockas för hand och tidigare år har människor från andra länder kommit och tagit hand om skörden. Får de inte komma blir det katastrof för svenska odlare.
– Nu är oron stor och vi vill få besked om våra plockare från Ukraina får komma, betonar Alf Bjelkenstedt från Lida trädgård. Han är en av dem som driver Lida trädgård utanför Norrköping och nu är det 30 hektar jordgubbsodlingar som riskerar att inte kunna skördas. Då riskerar Norrköping och flera orter med dem att bli utan sina efterlängtade jordgubbar.
Att ta in utländska arbetare är förenat med mycken byråkrati men Alf är van och han har arbetstillstånden klara. Dessutom betalar han halva biljettpriset för sina arbetare. Nu är det väldigt brått och den situationen delar han med trädgårds- och jordgubbsodlare i hela Sverige. Spontant tänker nog de flesta att varför inte då anställa svensk arbetskraft? Alf vill helst ta in arbetskraft från Sverige, men erfarenheterna är att det är svårt att få det att fungera. Att plocka jordgubbar är ett tungt jobb men bra betalt. – Visst är det ett hårt och tungt arbete. Problemet är även att det är säsongsarbeten under en begränsad tid och därför inte attraktivt, kommenterar Alf.
Alf och många flera med honom har hoppet ställt till att få ta in sina säsongsarbetare. Finlands utrikesminister Pekka Haavisto har fört samtal med Ukrainas regering för 1 500 säsongsarbetare. Tysklands jordbruksminister Julia Klöckner har agerat för att Lufthansa ska flyga in säsongsarbetare till trädgårdsodlingarna. Just nu är det sparrisodlingarna där som ska räddas. Hur blir det i Sverige? Jordgubbsodlingen står för dörren och om den ska räddas är det bråda tider. Odlarna som Alf Bjelkenstedt med flera har förberett sig sedan långt tillbaka, men tiden går och nu är det ont om tid.
Med anledning av den kris – artade situationen har Magnus Oscarsson, riksdagsman (KD), som sitter i Miljö- och jordbruksutskottet engagerat sig i frågan. Han lyfter i en fråga till utrikesminister Ann Linde upp vilka åtgärder den svenska regeringen ämnar ta för att säkra arbetskraften till trädgårdsnäringen. Han undrar också vilka initiativ hon är beredd att ta i internationella sammanhang. Magnus Oscarsson betonar med kraft att ett agerande samt tydliga besked måste komma omedelbart för att skörden ska kunna räddas.
Alf och många odlare över hela Sverige arbetar i en bransch som många gånger får arbeta i motvind. Förutom det tunga och hårda arbetet är pappershantering och byråkrati en stor och arbetskrävande uppgift.
Som engagerad i jordbruks – näringen ställer jag mig frågorna: När ska detta vända? När ska Sverige börja värna om sina brukare inom trädgårds- och jord – bruksnäringen? När ska insikten komma till regeringen att i en framtid kan vår inhemska produktion vara en räddning för Sveriges livsmedelsförsörjning? Just nu är det jordgubbarna som måste räddas och odlarna måste få svar omedelbart. För visst vill väl även de styrande i landet njuta av våra inhemska röda och lockande bär. Tillsammans med den vita inhemska vispgrädden kan dessa tårtor bli en välbehövlig tröst i dessa svåra tider.
Text: INGA BIRGITTA WIDÉN Bild: MAGNUS OSCARSSON