Gulliga djur kända för sin fina ull
SÖDERKÖPING (LT)
Alpackorna i Alboga ingår i ett projekt där de ska hjälpa deltagarna att sänka stressnivån och fokusera på något utanför sig själva. Men det är också gulliga djur som är roliga att titta på, och det kan alla Söderköpingsbor ta del av.
Alpackan är ett kameldjur från Peru, Bolivia och Chile i Anderna. När export godkändes på 80-talet har djuret spridits till flera delar av världen och den avlas för sitt mycket fina hår som kallas alpackaull. En fullvuxen alpacka är normalt ungefär en meter i mankhöjd och väger mellan 60 och 80 kilo.
I Sverige blir alpackan allt populärare och såväl barn som vuxna charmas av det lurviga djuret med sin långa hals och sin putande bak.
Ullen värmer med låg vikt och tolereras av allergiker samtidigt som det är ett utomordentligt betesdjur. Det är ett friskt djur med lång livslängd, en alpacka kan bli cirka 20 år.
I Östergötland finns det redan alpackor på flera platser, bland annat på Visätter gård på Vikbolandet där man för ett antal år sedan beslutade sig för att satsa på alpackor som ett komplement till den kalkonuppfödning som är gårdens huvudinriktning. Tidigare hade man får men nu är det alpackorna som är den stora besöksmagneten.
Även i Simonstorp finns det alpackor som man kan gå promenader med. Jägarbo Alpaca har arrangerat dessa sedan 2017 och det har blivit ett populärt sommarnöje, inte minst under fjolåret då många semestrade på hemmaplan i Sverige.
Nu har även Söderköping fått sina egna alpackor, men det är av en annan anledning än att arrangera promenader för turister. Bredvid stallet vid Alboga har Arbetsmarknadsenheten i Söderköpings kommun under några år bedrivit projektet Försteg, som är för personer som på ett eller annat vis behöver hjälp att komma tillbaka till arbetslivet.
Tidigare har det bland annat funnits hästunderstödd verksamhet, men nu har man utökat med alpackor för att få till ett Försteg som kan passa fler. Försteg handlar i korthet om att få deltagarna att fokusera utanför sig själva, något som hantering av djur kräver.
Det fungerar också som ett verktyg för att sänka stressen hos deltagarna och att få dem att må bra.
Alpackorna är hyrda av Söderköpings kommun och möjliggörs tack vara hjälp från Söderköpings Ryttarsällskap som kommer att sköta alpackorna på helger och kvällar. Projektet finansieras av Europeiska Socialfonden.
Som privatperson kan man gå och titta på alpackorna som finns i hagen strax innan Alboga. Det finns dock tre förhållningsregler:
• Håll hundar kopplade
• Mata inte alpackorna
• Hagen är stängd för besökare
Vill man veta mer ska man kontakta Jägarbo Alpaca i Simonstorp.
Text och bild: TOBIAS PETTERSSON