Ållebråta Ängarna 1

Äg din egen lilla värld

Generöst boende i vackert äldre hus. Flera ekonomibyggnader, solceller, jakt med mera i ett ostört vackert läge. Välkommen till Ållebråta Ängarna 1 som är till salu.

Det finns flera val av väg, men en rekommenderad är att från Valdemarsvik köra mot Södra Finnö och ta av mot Ållebråta vid Rullerum. Vid Ållebråta tar man av till Ängarna som välkomnar efter någon kilometer.

Här i den skärgårdsnära miljön där agrart landskap varvas med skog är det skönt och ostört, med de stora vägarna på behörigt avstånd. Det är fågelvägen ganska nära ut till havet, även om fastigheten är belägen ett par tre kilometer inåt land. Den underbara skärgården börjar alltså runt knuten.

Ållebråta, som ligger i Valdemarsviks kommun, har gamla anor. Redan 1543 förekommer namnet i jordeboken, fast då med stavningen ”Ållabrotha”. Gården Ängarna flyttades ut från själva Ållebråta någon gång runt 1870. Man flyttade med ladugården och även flygelbyggnaden så man hade någonstans att bo medan den nuvarande mangårdsbyggnaden nyuppfördes 1878. Det var Sven och Helena Svensson, som flyttade gården hit. Deras dotter Albertina kom att överta den. Ännu 2003 var gården i den släktens ägo.

Man kan mot bakgrund av historien förstå att det här varit och är en gård värd att hålla fast vid. Även utan den vetskapen så framstår den vackra Ängarna med sina härliga omgivningar som en plats man redan genom ett första påseende fastnar för.

Byggnationen är tämligen samlad, ändå med angenäm och praktisk rymd mellan de olika byggnaderna. Bostadsdelen finner man i den mellersta delen, varifrån man lätt når och har överblick över de bebyggda delarna. En vilsam uppvuxen trädgårdstomt med blommor, trädgårdsland, kryddland, bärbuskar och äppelträd bidrar vänligt till harmonin.

Närmast den vita stiliga mangårdsbyggnaden med glasveranda finns flygeln och en ekonomibyggnad. Gårdsrondellen kompletterar och pryder den här bilden.

Själva mangårdsbyggnaden är i 1 1/2 plan och har generösa 160 kvadratmeter boarea med 6 rum. Ibland måste man använda uttryck som att ”Det här måste upplevas.” för att ge ett rättvisande intryck. På entréplanet finns bland annat en sal och ett finrum med takmålningar samt ett allrum med såväl trägolv som eldstad. Retroköket med sina daterande skåpsluckor med rätt handtag, liksom insatsen med transparenta lådor för mjöl, socker och annat, samt skafferi finns förstås också här. Köket har naturligtvis fläkt, spis, diskmaskin och andra mer moderna inslag.

Övervåningens två rymliga inbjudande sovrum har kattvindar och det där riktigt sköna ljuset. Här uppe finns också balkongen där man bör njuta så ofta som möjligt under den varma tiden på året.

Flygeln från 1865 är även den 1 1/2 plan. Här finns 60 kvadratmeter boyta och tre rum.

Fastigheten har många ekonomibyggnader såsom ladugård, svinhus, halmlada, magasin med flera. I ladugården är den gamla stallinredningen kvar. Taket på byggnaden som inrymmer halmlada och vagnslider har en solcellsanläggning.

Den totala taxerade arealen är 110 hektar. Enligt skogsbruksplanen utgörs 82,2 hektar av barrdominerad skogsmark med ett virkesförråd om 12 878 skogskubik och en bonitet om 6,6. Här finns också en ny skogsväg med vändplan. Åkermarken uppgår till 23 hektar. Lite trevlig kuriosa är att åkrarna egna namn såsom Stobbhägn, Kjusan, Stavringsslätten och Bråten.

Ållebråta Ängarna 1 är en anrik fin skärgårdsnära gård där man kan leva och verka i en vacker harmonisk miljö. Det är också bara 14 kilometer till Valdemarsvik och 34 till Söderköping från den här idylliska världen.

Text: BO BÄCKMAN

Share