Envalla gårds humlade äppelmust gör succé

Carl och Anna-Karin Selling med en korg med Transparente blanche framför musteriet.
ENVALLA (JB)
Med ett uttalat miljötänkande, äppelsorter som ska klara det nya klimatet och en uppenbar experimentlusta går det framåt för musteriet på Envalla gård.
Anna-Karin och Carl Selling bor, i alla fall än så länge, i Motala, men har köpt en gård, Envalla gård, utanför Skänninge. Där har de startat äppelodling och musteri. Även om det förekommer andra frukter i deras drycker så handlar det mest om äpplen. Här är det givetvis helt fritt från kemiska tillsatser i musten, inte heller socker tillsätts.
Äppelodlingen med sina 2 700 träd, som växer till sig och börjar ge frukt, smälter väl in i det omgivande och även musteribyggnaden känns som en naturlig del av gårdsbilden.
Att tonvis och åter tonvis med trädgårdsäpplen hamnar i komposter eller slängs på annat sätt är något som diskuterats i många år. Varför inte ta hand om den här utsökta frukten? Det är nu två år sedan Envalla även öppnade sitt musteri för alla som vill göra must av sina äpplen.
Odlingstanken är att så mycket som möjligt jobba i samverkan med naturen.
– Man ska inte jobba mot naturen, utan med naturen, säger Carl Selling.
– Vi har också försökt lyssna in vilka sorter som kommer kunna trivas i det förändrade klimatet. De ska vara resistenta, skorvresistenta och stå emot sådant som svampar. Vi vill ju jobba med så lite växtskydd som möjligt och försöka jobba med naturen som växtskyddare istället.
Något som spelat in för att starta den här verksamheten är självförsörjningsgraden. Att 80 procent av äpplena importeras är skevt.
– Vi har ypperligt klimat, bra jordar för att kunna odla här. Då kände vi att kan vi göra skillnad.
Envalla gård fanns förstås med på Smaklabbet som Jordbrukaren berättat om tididgare. Där var det premiär för en ny variant av äpplemust, med humle. Idén att smaksätta must fick de från resor i Europa där det är vanligt att ha alkoholfria drycker med olika smakbärare.
– Vi hade inte någon som helst tanke på att det skulle vara 1 500 personer som skulle smaka på den, berättaer Anna-Karin och Carl:
Det Sellings fick tillbaka från alla var ett översvallande betyg för den humlade musten.
Anna-Karin berättar:
– Det har varit att vi fått till en annan smakupplevelse för att göra drycken kanske ännu mer attraktiv som en alkoholfri dryck som du kan välja till mat. Många tycker kanske att must är jättegott, men att man hellre dricker den till frukosten än när man är ute och äter på en finare restaurang.
– Det är där vi känner att den kommer kunna ha sin marknad. Den fungerar till ost, chark, ångkokt torskrygg och så vidare så man har en bredare smakupplevelse.
– Vi fick faktiskt frågan från kaféer och restauranger om hur de kunde få tag i en alkoholfri måltidsdryck.
Som vanligt med den här sortens verksamheter tar det tid innan man går med plus, men sedan måste man ju hinna och orka med när det tar fart.
– Förra året var det andra veckan i augusti som det drog igång och höll på till november. Då var det ett riktigt äppelår och då mustade Carl 16 ton äpplen. Det motsvarar ungefär åtta ton must.
– Det är enorma mängder för vårt lilla musteri. Nu har vi stärkt upp med en press till. Vi måste skynda långsamt och allt kostar pengar.
Inte oväntat har de idéer om att använda restprodukterna efter mustningen också.
– Resterna har vi hittills bara gjort kompost av, men vi kommer även testa och ta fram lite nya produkter av det under hösten.
– Det är jättefint, det som kommer ut därifrån. Många har bakat på skrufset, (äppelresterna). Andra som är jägare har kört ut frukten i skogen och kan istället köra ut pressresterna.
Hela tiden utvecklar paret Selling verksamheten och Envalla gård. Det blir bara bättre och bättre i harmoni med miljön.
Text och bild: BO BÄCKMAN