Rykets gård gör glass på strutsägg

Visade verksamheten under årets Östgötadagar

Andreas Andersson och Helen Strand umgås med en strutshöna.

ÖDESHÖG (JB)

På Östgötadagarnas hemsida konstateras att det är något visst med den första helgen i september. I alla fall i Östergötland. Och visst är det så, kan man tänka, när man får… umgås med ett gäng strutsar utan att behöva åka till en djurpark.

Under årets Östgötadagar är det premiär med öppen gård hos Christer och Cicci Ebbesson i Ryket. Gården ligger mellan Backasand och Hejla vid den väg som en gång är E4:an. Här möter familjens får och lamm och, på en liten gård 500 meter bort, sex strutsar.

Ute vandrar tre strutsar bakom ett stängsel. Besökarna Andreas Andersson och Helen Strand ställer sig intill och strax kommer strutsarna framspringande och vill umgås. En av dem vill till och med äta på Andreas jacka. Paret kan en del om djuren och berättar att de två ljusa är hönor och den mörka är en tupp.

Strutsar kan inte flyga trots att de är fåglar. Däremot springer de snabbt och kan enligt Wikipedia komma upp i en hastighet på 70 kilometer i timmen. Strutsar har små huvuden, långa halsar och ben, kraftiga fötter och kroppar.

Inne finns ytterligare tre strutsar, även här två hönor och en tupp. Här finns också Christer, som berättar om sina fåglar och svarar på besökarnas frågor. Han berättar att strutsar är nyfikna av sig och gärna kommer fram till besökare för att umgås. De är i sin tur också intresserade och stannar länge hos strutsarna och tar gärna upp sina mobiler och fotograferar dem.

Hönorna lägger ägg var tredje dag men ibland kan de göra uppehåll under två veckor, berättar Christer. Tuppen ruvar sedan äggen. Det går inte att föra ihop gruppen, som nu är utomhus, med den, som är inne, fortsätter Christer. Då kommer tupparna att slåss.

En besökare undrar hur gammal en struts kan bli. Vi får veta att i Borlänge, där det finns en farm med många strutsar, finns de som är 30 år gamla. De strutsar, som deltar inomhus i Östgötadagarna i Ryket, är sex år.

Efter 20 år går äggproduktionen ner, berättar Christer. Han tillägger att äggen är en biprodukt. Det är köttet man vill åt. Mellan 15 och 20 djur går till slakt varje år och hos Cicci och Christer kan man köpa bland annat färs och biffstek av struts. Köttet tillagas som nötkött och behöver inte vara genomstekt som kyckling, berättar de i sin information vid Reko-ring-försäljningen.

Strutsen är inte bara världens största fågel. Den lägger även de största äggen.

Ett ägg brukar väga ett och ett halvt kilo och ha ett skal, som är tre millimeter tjockt, säger Christer och borrar hål i ett ägg och får ut innehållet.

Paret Ebbesson vill gärna utveckla sin gård och nytt för i år är att de producerar glass gjord på egna produkter. Mjölken kommer från fåren och äggen från strutsarna. Christer och två döttrar har gått första delen av en kurs i glasstillverkning i Stockholm. Vi får se om det också blir del två och tre. De ska genomföras i Italien, berättar Christer.

När Östgötadagarna är över summerar paret Ebbesson en otroligt rolig helg med många idéer, som de tar med sig inför nästa år.

Text och bild: KATARINA LJUNGHOLM

Share