Veterinärer slås ihop till ny enhet

Distriktsveterinärerna Norrköping och Söderköping har flyttat in vid Slussporten

Distriktsveterinärerna är en viktig del av Jordbruksverket. Från vänster Audun Kongslien, Isabell Tallberg (bakom disken), Malin Wall och Alice Mannewald.

SÖDERKÖPING (JB)

Nya, fräscha lokaler som är bättre anpassade för verksamheten. När Distriktsveterinärerna flyttade till Sluss portens industriområde intill E22:an blev det ett riktigt lyft.

När Länstidningen kommer på besök i det nybyggda huset har Distriktsveterinärerna varit där nästan två månader. De håller fortfarande på att finna sig tillrätta men kan konstatera att de är väldigt nöjda med flytten.

Förutom att man fått nya, mer ändamålsenliga lokaler så har man även gjort en omorganisation i samband med flytten.

Tidigare fanns Distriktsveterinärerna både i Norrköping och Söderköping men nu har man slagit samman enheterna till en ny, större mottagning mitt emellan de två städerna.

Man började rita byggnaden 2017 och personalen fick komma med input så att huset anpassades på bästa sätt för verksamheten.
– Vi är jättenöjda. Förut var det väldigt rörigt och ineffektivt, nu kan vi hjälpas åt och vi har rum så vi kan arbeta så som vi vill, säger Isabell Tallberg som är legitimerad djursjukskötare och klinikchef.

– Vi behövde göra nånting i Söderköping och jag har jobbat för det här sedan jag blev klinikchef 2016, jag tror på att jobba på det här sättet. Veterinärerna måste kunna ta akuta saker på alla djurslag och det är inte vanligt. Oftast väljer man att bli till exempel hästspecialist och böjer hältor eller så håller du bara på med katter och hundar, antingen är du kirurg eller poolveterinär. Här måste de vara allting.

Distriktsveterinärerna är en del av Jordbruksverket, och arbetar med förebyggande djurhälsovård genom planerade besök, beredskap för akuta sjukdomsfall samt smittskydd dygnet runt, året om.

Det gör att Distriktsveterinärerna har en speciell plats och ett speciellt uppdrag när det gäller svensk djurvård. Isabell berättar att det är stor brist på veterinärer, och har varit så under lång tid, och att vara en större arbetsgrupp med bredare kompetens är en fördel för att få verksamheten att fungera på bästa sätt.

Totalt är man 26 personer i arbetsgruppen, inklusive tjänsterna i Valdemarsvik och Åtvidaberg.
– Vi har fantastisk personal här, det är helt otroligt. De är så ambitiösa och så framåt. Det är inte lätt att blanda ihop arbetsgrupper men det har blivit jättebra. Vi har en väldigt varierad arbetsgrupp, både i åldrar, intressen och kunskaper.

Smådjur utgör ungefär hälften av alla förrättningar och är sett till antalet det vanligaste ärendet. Det kan handla om katter som ska kastreras eller hundar som har problem med öronen. Andra vanliga ärenden kan handla om vildsvinsskador, ormbett eller fölningar.

Vi skaffar hela tiden fler husdjur och Isabell menar också att vår syn på djur förändrats.
– Vi ser på våra djur på ett helt annat sätt. Vi har förmänskligat dem en hel del och ser dem som en familjemedlem. Vi försäkrar dem och lägger ner mycket pengar på dem.

Men det finns mycket att arbeta med när det gäller att höja kunskapen. Många kan inte klippa klor och vet kanske inte ens att klor måste klippas. Det kan vara bra att torka ur hundens öron ibland och man bör inte använda sitt eget schampo till hunden.

Väldigt många djur idag är allergiska, många hundraser särskilt amstaff har hudproblem och det är heller inte ovanligt att hundar och katter är dåliga i magen. Så det finns mycket för Distriktsveterinärerna att göra.

Vad säger kunderna om de nya lokalerna?
– De är mycket positiva. De säger: åh vad fint det har blivit. Vad fräscht och vad roligt!

Text och bild: TOBIAS PETTERSSON

Share