om svensk livsmedelsproduktion
Regeringen klassar svensk livsmedelsproduktion som en samhällsviktiga funktion. LRF är nöjt med beslutet och Sveriges bönder lovar att göra alltför att kunna fortsätta att producera och leverera livsmedel.
– Nu är det nödvändigt att lantbrukets personal ges förutsättningar att kunna gå till jobbet precis som vanligt, för att vi ska kunna fortsätta leverera mat från gård till bord på ett tryggt sätt, säger Anna Karin Hatt, vd för LRF.
LRF har under coronasituationen ett nära samarbete med övriga livsmedelskedjan, och även med regeringen, Näringsdepartementet, Jordbruksverket, Tillväxtverket samt andra berörda myndigheter. Detta för att säkerställa att livsmedelskedjan fortsätter att fungera bra. LRF har drivit frågan om att hela livsmedelskedjan ska klassas som samhällsviktig av regeringen och har nu fått ett positivt besked.
– Nu är det viktigt att branschen har en god beredskap och är väl förberedd inför eventuellt kommande diskussioner med myndigheter och kommuner, säger landsbygdsminister Jennie Nilsson. – Det är bra med politikens stöd. Näringsdepartementet är tydligt med att politiken stöttar livsmedelsproduktionen i lantbrukets nyckelroll för att samhället ska fortsätta att fungera. Från LRFs sida räknar vi med att våra medlemmar nu kommer få de förutsättningar som krävs för att vi ska kunna hålla igång en daglig produktion, säger Anna Karin Hatt.
LRF har under coronasituationen ett nära samarbete med övriga livsmedelskedjan, och även med regeringen, Näringsdepartementet, Jordbruksverket, Tillväxtverket samt andra berörda myndigheter. Detta för att säkerställa att livsmedelskedjan fortsätter att fungera bra. LRF har drivit frågan om att hela livsmedelskedjan ska klassas som samhällsviktig av regeringen och har nu fått ett positivt besked. – Nu är det viktigt att branschen har en god beredskap och är väl förberedd inför eventuellt kommande diskussioner med myndigheter och kommuner, säger landsbygdsminister Jennie Nilsson. – Det är bra med politikens stöd. Näringsdepartementet är tydligt med att politiken stöttar livsmedelsproduktionen i lantbrukets nyckelroll för att samhället ska fortsätta att fungera. Från LRFs sida räknar vi med att våra medlemmar nu kommer få de förutsättningar som krävs för att vi ska kunna hålla igång en daglig produktion, säger Anna Karin Hatt.
För att detta ska kunna fungera är det viktigt att skolverksamheten inte påverkas negativt. – Regeringen har varit tydlig med att en eventuell stängning av förskolor och grundskolor bara kommer bli aktuell om det rekommenderas av smittskyddsskäl. Det som behöver göras för att stoppa smittspridningen ska självklart genomföras, men därutöver är det viktigt att så mycket som möjligt av ekonomin fortsätter att fungera, säger Anna Karin Hatt. Den aktuella bilden är att svensk livsmedelsproduktion fungerar bra, trots utmaningar, vilket visar styrkan i svenskt lantbruk. Mest tidskritiskt just nu är att säkra arbetskraftsförsörjningen, menar Anna Karin Hatt.
– Det gäller främst för trädgårdsodlingen som behöver extra personal för att klara skörden av olika grönsaker, men också för att mjölk- och köttproduktionen ska kunna fungera.