VÄSTRA ÄMTERVIK (VB)
Helena och Joakim Lundgren kände att något var fel. Livet rullade fortare och fortare och de började längta efter ett liv där de kunde ta tillvara varenda minut. De bodde i Göteborg men längtade tillbaka till Värmland eftersom det var härifrån de kom.
Joakim är ursprungligen från Kristinehamn och Helena från Karlstad. Joakim arbetade med IT och Helena var barnskötare. De satte in en annons på Blocket där de sökte en gård en halvtimme från Karlstad och då yppade sig ett tillfälle, som de inte kunde motstå.
De hade då kollat runt i flera år utan resultat. Nu fick de napp och flyttade till Västra Ämtervik 2008. Förre ägaren av gården höll på med lammuppfödning och här fick Helena och Joakim praktisera under ett år.
Paret Lundgren startade upp med 336 tackor, antalet minns Joakim väldigt tydligt. Efter två år insåg de att det inte var särskilt lönsamt och därför började Joakim gå på kurser och lära sig allt om förädling.
– Jag läste allt jag kom över och 2011 startade jag med styckning och charkprodukter. Lagom till påsken 2012 kunde vi vara med under konstrundan i Fryksdalen och det började rulla på, konstaterar Joakim.
– Jag har hand om jordbruket och fåren medan Joakim sköter tillverkningen av charkvaror och försäljning, inflikar Helena.
– Det blir cirka 250 lamm per år, som jag förädlar, säger Joakim, men ungefär 30 av alla lamm försvinner till egen rekrytering för de gamla tackorna måste bytas ut, säger han.
Nu har Helena och Joakim minskat antal tackor till 160. Det tar ett tag att arbeta in sig och nu har de fått flyt i arbetet. Joakim är ute och reser runt på mässor och marknader ungefär 100 dagar varje år och han rör sig inom en triangel Västra Ämtervik – Stockholm – Östersund. Men mest inom en radie av 15 mil.
– Det finns en adress på nätet, www.roaoresa.se som jag haft oändligt mycket hjälp av för att finna marknader och mässor, den adressen kan jag varmt rekommendera, säger Joakim. Det är ett helt nätverk med producenter. I Värmland finns en handfull, kanske ett dussin gårdar som lever på fårfarm, säger han.
– Vi tar rätt på cirka 40 skinn på hösten. De bör hålla i omkring 30 år. Ull är det ingen som helst inkomst på. Vi brukar spara lite ull till folk som kommer och vill ha för att sätta upp tussar på sina stängsel för att inte rådjuren ska komma, berättar Helena.
– Vi tar hit en klippare och då klipper han 150 tackor på en dag. Det tar ungefär fyra till fem minuter att klippa en tacka, berättar Joakim.
– 95 procent av intäkterna kommer från köttet. Jag tillverkar korv, gravar, röker och lufttorkar. Jag gör patéer och mal lammfärs på beställning. Färs kan man inte ha liggande i lager. Korv och paté köps mest och sommartid säljs det mycket kotletter för grillning, säger Joakim.
Lammen slaktas vid 12 månaders ålder här på gården. Paret Lundgren har tre vallhundar, tre tuppar och 12 Bramahöns. Det ser väldigt hemtrevligt ut när man ser en tupp som struttar omkring bland hönorna ute i det fria. Tre kaniner hör hemma här också. Idag är det ett väldigt bräkande bland fåren, högt och hela tiden och det beror på, säger Helena, att hon skilde lammen från tackorna igår. De vänjer sig snart men nu är det ett väldigt bräkande.
– I juli har vi besök av i genomsnitt 20 bilar varje dag, säger Joakim och ser glad ut.
Just nu kommer en kund som storhandlar! Han köper både skinn, alla kotletter och alla korvar, som ligger i kyldisken. Han har massor av besök under sommaren och måste ha ett lager i frysen. Sådant är härligt för en fårfarmare att få vara med om.
Text och bild: INGEGERD LÖWGREN-JANSSON