Viltolyckorna ökar i Värmland

Håll ögonen öppna – vilt på väg

Åtgärder som ska genomföras för att minska antalet viltolyckor är säkra passager för djuren, viltstängsel och lampor som blinkar vid vägkanten när djur finns i närheten. Sommarens torka har hindrat Trafikverket från att röja vilket lockar fram djuren till vägkanterna.

VÄRMLAND (VB)

Antalet vilda djur som rör sig bredvid vägen är större än många tror, och antalet viltolyckor är alldeles för många. Därför har polisen och de lokala jägarna med flertalet andra organisationer genomfört en Viltolycksvecka för att informera alla trafikanter under sista veckan i 

september.

Antalet viltolyckor ökar i Värmland och är efter storstadslänen och Kalmar län värst i landet. – Det visar på att en informationskampanj som denna behövs, säger Erica Broström, länsansvarig för det Nationella Viltolycksrådet vid Polisen i Värmland. Fram till den 8 oktober i år har 2 500 viltolyckor rapporterats i länet, en ökning med 13 procent jämfört med förra året. I hela landet var siffran 43 309, och året är inte slut ännu. Det sker mellan tre och och 15 olyckor varje dag.

Vilt på väg – Skynda långsamt. Vi har alla hört att hastigheten har betydelse för hur allvarlig olyckan blir, men inte alla vet om att risken är som störst under gryning och skymning och hur många djur som faktiskt rör sig kring vägrenen.

– I genomsnitt har du passerat 156 djur om du kör en sträcka i 90 km/tim i en timmes tid, berättar Erica vidare. De förflyttar sig och äter längs området kring vägen och det är slumpen som avgör om olyckan är framme eller inte. Vår uppmaning till de som kör längs vägarna är att inte bara se på vägen utan även på terrängen runt omkring.

Under informationsveckan var polis och lokala jägare på plats längs vägarna i Värmland. Alla som stannade fick den välbekanta orange remsan som vi alla bör ha i bilen.

– Remsan ska bilisterna använda om olyckan är framme för att markera var olyckan skett, säger hon. Och på den finns också information om hur man ska bära sig åt, till exempel att man ska ringa 112 för att rapportera.  Har man inte den orangefärgade remsan i bilen ska man ta en t-shirt, en plastkasse eller något annat som syns och hänga upp så det syns tydligt. Det underlättar för de jägare som ska göra eftersök med hundar. Och naturligtvis ska du ringa polisen. Att inte anmäla en viltolycka är straffbart och räknas som smitning från olycka.

Rådet som både polis och jägare ger för att undvika olyckor är att vara utvilad om man sitter bakom ratten eftersom vi reagerar snabbare om vi är pigga. Att inte bara ha ögonen på vägen är också ett råd som kan undvika olyckor. Ett djur kommer sällan ensam.  Du kan också ladda ner appen Viltolycka, som varnar när man kommer in i ett område med mycket vilt.

– Folk vet ofta inte om att de ska anmäla även om djuret sprungit vidare in i skogen och det inte blivit några skador på bilen, avslutar hon. Skyldigheten att anmäla omfattar inte bara älg, rådjur och hjort, utan även vildsvin, björn, varg, järv, lodjur, mufflonfår, utter och örn. Sannolikheten kanske inte är så stor att man kolliderar med en örn, men skulle det hända ska man också ringa 112 och markera platsen tydligt. Extra uppmärksam ska man vara vid åkerkanter och skogsdungar.

Text och bild: EVALENA HEINERED

Share