ÅTVIDABERG (LT)
Gammeltraktorns vänner i Åtvidaberg inbjöd intresserade av gamla traktorer att komma och se traktorerna i arbete. Flertalet ekipage tog tillfället att visa upp sig och få en välbehövlig träningsdos men det fanns också tio ekipage som var där för att tävla om en plats i SM i plöjning 2017.
Arrangemanget var förlagt till Jonas Palmqvists åkermark i Hultsätter Norrgård 2 i Värna socken. En stor del av ekipagen med förare hade kommit för att få lufta sina kunskaper eftersom de är entusiaster. Benny Jansson från Berg tycker att det är bland det bästa som finns att få sätta plogen i åkern och skapa så fina tiltor som bara är möjligt.
Anders Eskilsson gav information om dagens program. De flesta deltagarna skulle bara plöja ett stycke men tio ekipage skulle tävla i plöjning och ordet överlämnades till Peter Borring, regionordförande för LRF Östergötland, för genomgång.
Peter Borring presenterade tävlingsupplägget och gen – om förde lottningen av tegarna med assistans av tävlingsdomarna John Haraldsson JUS, Göran Andersson och Göran Jarander.
I den första tävlingsgruppen skulle tre ekipage tävla och alla med veterantraktorer (äldre än 1955 års modell) och deras plogar var av typen bogserade vilket betyder att plogen har en egen hjulaxel. I den gruppen tävlade Johan Gustavsson från Boxholm, Mårten Claesson, Linköping och Bengt Rogestam från Vårdsberg.
Den andra gruppen innehöll sju tävlande, Sture Karlsson, N-E Åberg, Anders Eskilsson, Inge Larsson, Torbjörn Pettersson, Stefan Pettersson och Christian Skärhem. Här var alla plogar av typen burna av traktorn och dragarna utgjordes av sex veterantraktorer och en traktor av yngre årgång.
På given signal fick ekipagen starta och det gällde då först att plöja fram och tillbaka för att åstadkomma en vacker öppningsfåra. När alla med viss variation klarat av det skulle domarna avsyna resultatet. Därefter kunde man återstarta plöjningen och fortsätta att plöja. I slutfasen möts de plöjda tegarna och då ska en snygg slutfåra avsluta ett gott arbete.
Domarna tittar på ett antal faktorer såsom tiltryggarna, att ogräset blir osynligt, att resultatet har på bästa sätt förberett för en lyckad sådd i ett senare skede och att man som betraktare tycker det ser bra ut med raka fåror och blottad svart jord, om slutfåran uppfyller alla krav på utförande.
I klassen veterantraktorer med bogserad plog segrade Johan Gustavsson från Boxholm som med sin ärrade dragare, en BM 20 från 1940-talet med järnhjul runt om, vilket betyder att han kommer att delta i SM nästa år för sin egen del men även för Östergötlands del.
På andra plats kom Mårten Claesson från Linköpingstrakten och trea kom Bengt Rogestam från Vårdsberg.
I klassen med burna plogar kom två segrare, dels en ohotad proffsplöjare från Vårdsberg, Inge Larsson, som inte är lantbrukare utan jobbar i betongbranschen. Han för – ärades en traktor på sin 50- årsdag som han har haft stora framgångar med i sin hobby. Han kom nyligen på fjärde plats i nordiska mästerskapen, visserligen med bara sex deltagare.
Den andra segraren med buren plog och veterantraktor blev Torbjörn Pettersson, Örtomta, som hade en BM Viktor och IH-plog.
Dessa tre segrare får alltså äran att delta i nästa års svenska mästerskap i plöjning var det nu kommer att gå, det visste inte heller Peter Borring. Många deltagare fick utlopp för sitt stora intresse att lägga en vacker plogtilta och tre proffsplöjare blev utsedda att representera Östergötland nästa år.
Peter Borring framförde sin önskan om att det skulle vara trevligt om det blev en bättre tillväxt på ungdomssidan i den ädla konsten att kunna plöja och att kunna representera Östergötland som ett av Sveriges bästa jordbrukslandskap.
En ung man fanns på plats och det råder inget tvivel om att han kommer att vara en som antar utmaningen, men det dröjer ett tag för han är bara två och ett halvt år gammal och heter Eskil, barnbarn till Anders Eskilsson på Ekhult, men intresset är det inget fel på.
Text och bild: KLAS-GÖRAN WENNERSTRÖM