Staffansbo bygdeförening arrangerade för 20:e året i rad
BOXHOLM (JB)
Veterantraktorplöjningen i Åsbo lockade rekordmånga deltagare i år igen. Ett 40-tal traktorer plöjde sig fram på ett gärde i närheten av gården Friggestorp under lördagsförmiddagen den 12 oktober. Evenemanget hade inte bara lockat många deltagare utan också stor publik. Staffansbo bygdeförening stod som arrangör för 20:e året i rad.
Det doftade höst, jord, avgaser, grillkorv och kaffe bredvid gärdet där traktorplöjningen pågick. Trots att solen lyste klart hade den svårt att värma eftersom vinden blåste kall. Men stämningen var på topp och alla entusiaster hade mycket att prata om till ackompanjemang av traktorernas trivsamma muller och puttrande.
Ansvarige Torbjörn Nilsson fick framåt lunchtid i all hast bege sig till Staffansbo skola för att brygga mer kaffe, som på grund av den stora publiktillströmningen hade tagit slut.
Inne i det för dagen uppsatta tältet fanns Doris Johansson, ”Doris i Änghemmet”, med sina fina fårskinn och torkade kryddor, Bleckenstad gårdsbutik sålde allehanda produkter liksom Fagerholms Maskinservice. Vid kaffeborden pratades och skrattades det. Det var inte bara en dag för plöjning utan även en dag för människor med samma intressen att träffas och pratas vid.
– Det är cirka 20 år sedan vi började med veterantraktorplöjning här i Åsbo, berättar Torbjörn Nilsson från Björke Västergård. Första året var det sju traktorer som deltog och förra året, liksom i år, blev det rekord med nästan 40 deltagare. Det är vi jätteglada för liksom vi är glada för att det har kommit så mycket folk för att titta.
Den här dagen hade Torbjörn med sig sonen Alexander som medhjälpare och de hade också med sig en av familjens traktorer, en Fergusson från 1958.
– Det är inga direkta krav på vilken ålder en traktor ska ha för att betraktas som en veterantraktor, men vi brukar säga mellan 1947 och 1985, berättar Torbjörn. Idag finns det en stor variation här.
Bröderna Clas-Erik Höglund från Ydre och Kent-Åke Höglund från Önnebo är båda traktorentusiaster även om ingen av dem är lantbrukare. Men de har ärvt intresset från sin pappa och de är uppväxta på en lantgård. Den här dagen har de familjerna med sig och barnen tycker förstås att det är jättekul. Kusinerna Mateo och Ebba hoppar glatt upp på traktorn för att bli fotade.
– Vi har totalt sju traktorer tillsammans och vi försöker vara med på sådana här arrangemang så mycket vi hinner. Det arrangeras plöjningar varenda helg nu på hösten, men det går inte vara med på allt, säger bröderna och skrattar.
Gärdet som plöjs idag tillhör Pontus Olsson i Laggarp. Är det till nytta för honom att upplåta plöjning en sådan här dag?
– Ja det är klart, menar Torbjörn Nilsson, annars får han ju plöja själv. Men vi är så klart tacksamma över att få vara här.
En liten Grålle puttrar förbi med en ung förare vid ratten. Gustav Friberg berättar att han har fått låna traktorn, som är från 1951, av sin gode vän Johan Gustafsson från Ryckelsby Kvarn.
– Johan är en sann entusiast och har många traktorer, berättar Gustav. Jag gillar också det här och tar alltid chansen att vara med när jag kan. Jag är uppvuxen på en gård i Småland och utbildad jägmästare. Nu är jag och min sambo bosatta i Stockholm, men jag trivs på landet och åker till vår gård så ofta jag kan.
Snart är gärdet färdigplöjt i raka fina fåror. Det kräver naturligtvis en viss teknik för att kunna plöja på ett riktigt sätt och det kan de här traktorförarna.
Text och bild: GEN LARSSON