Vem har framtidens smartaste stall?

Guiden (till vänster) berättar om stallet för Jozef Schimmel, Bent Andrésson och Sofia Hedlund från Hushållningssällskapet. Bild: HUSHÅLLNINGSSÄLLSKAPET

VÄRMLAND (JB)

Sedan i maj i år har Karin Granström med hushållningssällskapet Värmland jobbat med ett tävlingsbidrag till Jordbruksverkets tävling Framtidens smartaste stall och den fjärde september var det dags för halvtidsbedömning.
– Det var kul att få diskutera med juryn för första gången och få bolla med dem, det var spännande, säger Karin.

I tävlingen, som är en del av kompetensprojektet inom det svenska landsbygdsprogrammet, finns det sex kategorier av djurslag där två lag tävlar mot varandra i varje kategori. Tanken bakom tävlingen handlar om att öka produktionen av svenska livsmedel och stallen är en viktig del av det. Men varför göra det till en tävling?

– Tävlingsmomentet ger extra dynamik till utvecklingen av stall och det ger också extra uppmärksamhet. Jag ser framför mig att de elva lagen som är med kommer att komma med elva bra lösningar. Det är en tävling utan förlorare, säger Jonas Fjertorp, utvecklingsstrateg på divisionen för främjande och förvaltning på Jordbruksverket.
Förutom hushållningssällskapet tävlar också två andra lag från Värmland, HKScan som tävlar i kategorin smågrisstall, HIR Skåne som tävlar i dikostall och Karin med hushållningssällskapet Värmland tävlar i kategorin lammstall.
– Det som är viktigt att tänka på är att det inte får bli för jobbigt att sköta djuren vilket bland annat innebär att det måste finnas ett bra system för lamning, man måste ha en bra överblick över djuren så att man ser att de har det bra – det är verkligen jätteviktigt – och så får det inte kosta skjortan heller, berättar Karin.

En av kriterierna för att få vara med i tävlingen är att gruppen som utformar stallet består av minst en uppdragsledare, ekonom, byggnadsrådgivare, produktionsrådgivare och jordbruksföretagare som är villig att bygga stallet. Tre av sex jordbruksföretagare befinner sig i Värmland men inte bonden som jobbar med Karins lag.
– Vår bonde befinner sig utanför Uppsala eftersom det inte fanns någon gård i Värmland som kunde bygga den storleken som vi behöver planera för just då när vi började, säger Karin.
Tävlingen går ut på att designa ett stall som ska vara kostnadseffektivt och rationell i drift. – Vi är angelägna om att stallen blir praktiska och med genomförbara lösningar som jordbrukare vill ha hemma, säger Jonas.

Eftersom de tävlande får betalt för sin medverkan lades ansökan om medverkan ut på upphandling av jordbruksverket redan sommaren 2016. De som vann upphandlingen kom igång med sina projekt sen höst samma år, förutom de som skulle tävla i lamm. Det var tre lag som lade anbud på lamm och den som förlorade upphandlingen lade in en överklagan till förvaltningsrätten. Karin med sitt lag och opponent fick vänta ända till maj i år för att börja.

Tävlingen avslutas den 8 mars 2018 på ett seminarium där alla bidrag offentliggörs för investeringssugna jordbrukare och investerare. Förutom äran ligger inget annat i prispotten.
– Det är ju äran som är det viktigaste, det är ju naturligtvis väldigt roligt om vi vinner framtidens smartaste byggnad för lammproduktion, säger Karin blygsamt.

Text: MIMMI TÖRNBERG

Share