Upplevelserik vandring i Åtvid

Vandringar med nära till natur och kultur

Örtagården Borago är en av de platser man passerar.

ÅTVIDABERG (JB)

De sträckor av Östgötaleden som finns inom Åtvidabergs kommun erbjuder många härliga upplevelser för vandraren.

För den som är ute efter friskvård eller liknande är ju en vandring något av en självklarhet. En dos friskvård får ju förstås även den som vill se natur, vyer, kultur och sådant. Man får ju dessutom en hel del frisk luft på köpet.

Att vandra kort eller långt, en stund eller flera dagar erbjuder en rad upplevelser samt en helt annan och närmare kontakt med det man möter än om man tar bilen. Den där lilla skylten vid en sten som berättar något spännande, växten du aldrig sett förut och sätter fart på nyfikenheten, att det finns grönsångare här, att den förfallna muren som knappt syns varit en del av en större anläggning och så vidare.

Inom Åtvidabergs kommun finns flera etapper av Östgötaleden. ”Eklandskap, utsiktsberg och slående vackert kulturlandskap bjuder Östgötaleden genom Åtvidaberg.” står det på hemsidan och det är bara att hålla med. Det finns dock mycket mer än så.

Sträckorna som finns inom kommunen börjar redan lite utanför gränsen, i Sätravallen i Linköpings kommun. De slutar på samma sätt lite utanför gränsen, i Fallingeberg i Valdemarsviks kommun. Etapperna är av varierande längd och man kan även välja en så kallad rundslinga, som börjar och slutar på samma plats.

En etapp som kan tjäna som exempel är den mellan Falerum och Åtvidaberg. Den är 19 kilometer lång. Man utgår från Falerums resecent rum och följer till en början genomfartsleden innan leden snart viker av till en mindre väg.

Etappen går mot Gärdserum och förbi den vackra katedralliknande kyrkan som finns här i den lilla byn. Bara kyrkan vid Båtsjön i sig är värd att vandra för.

Här finns också Glasberget. Den som är hågad kan gå de 700 metrarna upp på berget. Att gå uppför på det viset kräver mer än man tror så det kan vara en tuff vandring. Belöningen är dock därefter, en storslagen utsikt över Uknadalen.

Man kommer senare till Forsaström ekomuseum och järnbruk. Här går leden några hundra meter på väg 731. Det är lätt att dröja sig kvar i Forsaström, i alla fall om man är historiskt intresserad. Bruksmiljön är delvis kvar och många byggnader är bevarade och restaurerade. Här är det verkligen en egen liten värld och den är sevärd.

Leden går vidare till Åtvidsnäs naturreservat och därefter mot Bysjön. Vid Edbergafältet i Åtvidabergs tätort är etappen slut.

För den som väljer en rundslinga finns det just här en som är sju kilometer lång, Bysjön runt. Den här slingan räknas som lätt vandring då den sker på hyfsat plana stadiga underlag. Man går kort och gott på asfalterad väg och på breda stigar.

Längs den här slingan så finns, i blandad ordning, den imponerande herrgården Adelsnäs som är privat, men har parken, med anor tillbaka till 1700-talet, öppen för allmänheten. I närområdet finns kommunens största bestånd av gamla grova ekar. Man kommer till beteshagar, Åtvidabergs golfklubb, Villa Baro med mera.

Den Adelswärdska villan vid Bysjön och örtagården Borago är andra sevärdheter man passerar längs den här rundslingan.

De här två exemplen är ett smakprov på vad Östgötaleden genom kommunen har att erbjuda för den som vill sträcka på benen, få frisk luft och uppleva allt underbart och intressant på ett närmare sätt.

Längs leden finns vindskydd och rastplatser, oftast med ved. Sträckorna är märkta med orange vägvisningspilar. Det är lätt att hitta vart man ska gå.

Text och bild: BO BÄCKMAN

Share