Tar emot föl från hela världen

Madelen och Torbjörn Ohlzon med hästen Exclusive Zon (e Varenne) mellan sig.

KRISTINEHAMN (JB)

På Långeruds gård för avel och uppfödning kan det på vintern finnas över sextio hästar. Vilket är en enorm ökning från de femton hästar som Madelen och Torbjörn Ohlzon började med när de flyttade till Långerud och startade sin verksamhet för fyra år sedan.

– Vi bodde på Töreboda tidigare och hade mest hästar som hobbyverksamhet och hade uppfödning av mellankalvar. Vi sålde våra egna föl och fick förfrågningar om att ta hand om andras hästar och när köttpriserna sjönk så gjorde vi slag i saken, berättar Madelen.

Efter att de köpt gården på Långerud hade de bägge gårdarna parallellt i ett halvår för att fasa ut Töreboda och satsa helhjärtat på inackorderingsstallet. De började med sexton hästar, varav fyra egna, och på fyra år har mycket hänt.
– Just nu har vi 25 fölston och så tar vi emot avvanda föl främst från Frankrike men också från USA, Italien, Norge och Finland, säger Madelen.

Madelen och Torbjörns affärsidé är preparation av fölen för aktion.
– Det är lite dagisverksamhet, kan man säga. Vi lär dem det grundläggande, att inte bitas eller sparkas och sen gör vi i ordning dem för aktioner, säger Madelen och skrattar till lite vid sin liknelse.

För de fölston som de tar hand om så sköter de hela ruljangsen från inseminering till preparation av föl till aktion. De har satsat mycket på det tekniska på gården. Bland annat har de investerat i fölboxar som utrustats med kameror så att hästarnas ägare kan se sina ston via nätet.

– Till exempel de från Stockholm har valt stuterier som ligger närmare staden för att det inte ska ta så lång tid att åka och hälsa på. Men nu bor ju vi som vi gör så då har vi installerat kameror istället så att ägarna kan följa sina ston på det sättet, och det är uppskattat. De kommer ju och hälsar på också, men känner kanske inte behov av att göra det så ofta, berättar Madelen.

Det är mycket som ska göras inför en aktion, förutom motion och matning med ett speciellt foder så ska alla hästar även filmas. Detta gör att Madelen och Torbjörn håller stenkoll på vädret, då varje sekund med fint väder är dyrbar. Inför framtiden ska de införskaffa en ny kamera då tekniken hela tiden utvecklas och de måste hålla jämna steg. – Hästarna måste naturligtvis ha en bra stamtavla och så, men allt det andra spelar också en stor roll inför försäljning. De måste se muskulösa ut och filmen måste ha bra kvalité, på så sätt kan vi få upp priset på auktionen vilket är vad vi ska fokusera på framöver, säger Madelen.
På gården finns det bara travhästar men paret tränar inte hästarna själva.

– Nä, det får de som är duktiga på det göra, så gör vi det som vi är duktiga på, säger Madelen.
Just nu så har de en egen travhäst på träning i Frankrike som ska bli deras egen travhäst.

Hästen heter Legendaria Zon (e Muscle Hill) och följer samma mönster som deras övriga hästar, alla namn slutar på -zon.
– Då lär sig ju folk att de hästar som slutar på -zon kommer från våra hästar och gör den hästen bra ifrån sig så är det bra reklam, säger Madelen

Det är ägaren av stoet som bestämmer vilket namn fölet ska få och svensk travsport som godkänner namnet. Det kommer med vissa kriterier, bland annat får man inte döpa sin häst efter en känd travhäst eller ta ett namn som liknar ett namn på en travhäst.

– Det måste vara ett visst tidspann innan man kan döpa sin häst ett namn som liknar ett namn på en känd travhäst, men vissa namn som till exempel Copiad, kommer man nog aldrig att få använda, säger Madelen.

Text: MIMMI TÖRNBERG
Bilder: PRIVAT

Share