Bara ett fönster mellan dig och vilddjuren på Varghotellet
JÄRVSÖ (JB)
Sover du gott på nätterna, då kan du med stort lugn prova på att sova med 12 vargar alldeles utanför fönstret. Att göra något som är litet utöver det vanliga bjuds man verkligen på genom att övernatta en eller två nätter på Varghotellet i Järvsö i Hälsingland.
Det som tidigare varit ett gammalt kyrkstall i anslutning till Järvsö kyrka inköptes i början av 2000-talet av djurparken Järvzoo för att transporteras till djurparken och placeras inom djurparkens område. Här har huset placerats i anslutning till vargarnas område och byggts om till hotell och konferenslokal. Det speciella med hotellrummen är att dessa, endast fem rum finns att tillgå, har försetts med stora panoramafönster som ger en närkontakt med vargarna, som finns alldeles precis utanför.
– Är jag ett tänkbart byte, eller vad är det de tittar på?
Att sätta sig nära fönstret och ha 12 vargar kikande in i rummet är något alldeles speciellt, att vargen är ett flockdjur lär man sig snabbt. Det börjar varje gång med att en varg kommer och ofta lägger sig utanför fönstret för att vila men inom några sekunder är hela flocken samlade just där, i en stor hög.
Vad tycker folk om vargen?
Hur är egentligen svenska folkets förhållande till varg idag. Det är nog väldigt varierande allt efter hur nära man umgåtts eller tvingats umgås med vargen i vilt tillstånd. Det finns säkert flera vargar i Östergötland idag och vid flera tillfällen har händelser beskrivits i pressen som skett ute hos våra fårägare. För inte allt för länge sedan var vargen ett mycket stort problem i hela Sverige och inte minst i Östergötland. I en gammal bok i min bokhylla med titeln ”Ur Östgöta krönikan” av Björn Gottlieb kan man läsa ett avsnitt ur landshövdingens femårsrapport till regeringen. Landshövding i länet var vid den tiden Greve Henning Hamilton och i rapporten för åren 1851 -1855 skriver han följande, i länet har dödats 70 vargar, 35 lodjur och 1746 rävar. Hur skulle vi idag reagera om dessa förhållande hade varit desamma.
Även inom litteraturen har vargen en mycket speciell roll, det mest klassiska exemplet är Selma Lagerlöfs roman Gösta Berlings saga där Gösta Berling och Anna Stjärnhök under en slädfärd efter en herrgårdsfest jagas i natten av en flock vargar på 12-15 stycken. Anna Stjärnhök som har Gösta Berlings hund Tankred sittande vid benen under färden hotar med att offra hunden åt vargarna för att klara sitt eget skinn. Dessbättre gör hon inte så, även hästen Don Juan blir angripen då vargarna hoppar upp på hästens rygg och biter sig fast i seldonen, men Gösta Berling lyckas freda hela ekipaget genom att slå runt omkring sig med piskan. Flera andra författare har använt vargen som en rollspelare i olika dramer.
I barnbokslitteraturen har vargen däremot en mera positiv roll som den kloke Akela i Djungelboken eller som varghonan som födde upp de två tvillingpojkarna Romulus och Remus, grundarna av staden Rom eller vargarna i Indien som år 1920 adopterat de två flickorna Amala och Kamala som långt senare hittades levande i en varglya.
Exemplen visar att omdömena varierar men det förefaller som om vargen är det enda vilda djur som kan ta hand om ett människobarn och därför är banden och förhållandet mellan vargen och människan väldigt stora. En varg väcker alltid beundran hos människor för sin jaktskicklighet och för sin elegans och skönhet.
Att leva 48 timmar med 12 vargar som närmaste granne var en stor upplevelse av det mera speciella slaget, jag lärde mig en hel del som är värt att tänka på. Jag imponerades över den starka flockinstinkten som var påtaglig och sämjan inom gruppen. Som grupp är man alltid starkare än som individualist, egenskaper som borde gälla även för oss människor.
Text och bild: STEN-ÅKE ANDERSSON