Skonsam skogsskötsel

Liten maskin ett stort hjälpmedel i skogsarbetet

Tommy Karlssons Kranman P25 på plats i skogen.

ZINKGRUVAN (JB)

Man tänker oftast på stora maskiner när det pratas skogsbruk. För den självverksamme markägaren kan istället många gånger en mindre maskin vara det rätta.

Tommy Karlsson, Zinkgruvan, är mycket erfaren vad det gäller maskiner och skog. Till vardags kör han grävmaskin och markbereder åt stora skogsägare. Han har också 300 hektar egen skog och sköter den själv.

Med den lilla gallringsskördaren, en Kranman P25, kan han utföra arbetet och skötseln på det sätt som han själv vill ha det i sin skog.

– Jag gallrar min skog med den. Det blir en väldigt skonsam gallring med den som är liten och smidig, berättar Tommy.

Den är en liten åttahjulig maskin på ett ton och bara 1,6 meter bred.
– Det är en jätteliten maskin, men den klarar även grova träd. Den är egentligen enbart att köra gallring med, men det är inga problem att ta ett grövre träd. 30 centimeters diameter är inga problem.

Själv hade han hundra hektar gallring att köra och många av dem var i jättebranta partier.

– Då blev det att jag köpte en Kranman. Det är 30 meter vajer så jag kommer åt upp i slänterna med den där. När jag väl fick hem den upptäckte jag hur bra den går, enkel och driftsäker.
– Varför jag har köpt den där är att jag fått för mig att jag ska gallra min skog utan några större stickvägar. Nu har jag hållit på och kört med sådan här småmaskiner i 17 års tid på min egen fastighet. Jag har kört stora maskiner, men det går inte att uppnå samma resultat med en stor maskin.

För den självverksamme markägaren, om man ser till vad de kostar och vad man kan göra med maskinen, är det konstigt att inte varje självverksam markägare har en, menar Tommy, som påminner om det gallringsberg som finns på privatägda skogsmarker

– Alla efterfrågar småmaskiner, men de stora skogsbolagen tillhandahåller inga.

Det tycker han verkar märkligt, men säger samtidigt att förarna helst vill köra stora maskiner. Man måste ha ett intresse för att köra i den mindre skalan och det har inte alla.

Skälen till att självverksamma markägare borde skaffa en egen maskin är flera. Ett är ekonomin:
– Om du jämför idag mot för ett par år sedan då får du dubbelt så mycket för en kubik virke idag. När du kör med en liten maskin, tar du ju inte ut lika mycket skog. Du får 20 procent mer kvar i din skog som bara hade försvunnit till vägar.
– Nu helt plötsligt får du pengar över fast du tar ut lite virke ur skogen. Då börjar det vara lönsamt. På lite längre sikt blir det mycket pengar när du har så många flera träd kvar.
– Idag får du ju 1 400 kronor för ett träd på en kubik. Det är klart att kan du kan du ha 50 sådana där extra på en hektar så kommer det bli massor med pengar i slutänden.

Sedan finns fler aspekter av det här.
– Om du har en sådan här maskin kan du sköta din skog från plantstadiet. Problemet är att om du inte får gallra din skog själv så kanske han som kommer med skördaren inte alls gör som du tänkt.

– Jag är väldigt extrem i min skötsel. Jag låter ju ingen göra något i min skog. Det är tillfredsställelsen att sköta den själv. Jag tycker det är lite roligt att hålla på med på experimentnivå. Var går gränsen? Hur många stammar kan det stå på en hektar? Eller experiment… jag gör som de gjorde förr.

Tommy återkommer till sin P25:
– Du kör en hel dag, du tar med dig en 20-litersdunk bensin och det går den åttanio timmar på. Man kan koppla den till draget på fyrhjuling eller bil och köra till och från skogen.

Att äga sin skog och sköta den kräver intresse, engagemang och kunskap. Är det något av en livsstil?
– Givetvis är det så, säger Tommy Karlsson.

Text: BO BÄCKMAN Bild: PRIVAT

Share