Folkfest både vid tändning och vid vårens rivning
GODEGÅRD (JB)
Tänt var det här! För sjuttonde gången tände GSK, det vill säga Godegårds Skidklubb, en mila i Godegård i mitten av september. Denna resmila innehöll cirka 100 kubikmeter travad björkved. Björkveden sponsrades detta år av Sydved.
Under tiden man samlades innan själva tändningen, underhöll Jularboklubben med fin musik. Det kom cirka 150 – 200 personer till detta folknöje och de besökande kunde få smaka delikatessen ”kolbulle”. Lite missvisande namn för ”bullen” är en pannkaksliknande maträtt bestående av stekfläskbitar i en smet gjord på korn/vetemjöl och vatten. Den uppskattas av många.
Även detta år har GSK tillsammans med Studieförbundet Vuxenskolan haft studie – cirkel. Sex deltagare har varit med och byggt milan. En av deltagarna var Bosse ”Batteri” Olsson.
– Det var en kompis som fråga om jag var intresserad och ville följa med på kursen, berättade Bosse. Jag tyckte det lät kul. Första gången var en informationsträff, men sen har vi varit med och byggt upp milan. Man får verkligen veta hur mycket arbete det är, när man är med och bygger från grunden. Och allt är ideellt! Sen har jag aldrig sett en tändning så det ska bli roligt att se. Jag ska faktiskt vara med och vakta milan också.
Så var det dags för tändning. Martin Hjelmar hälsade välkommen och tackade Sydved för sponsringen av veden. Därefter fick Clara Rehnström ordet. Hon är ordförande i GSK.
– En mila kan jämföras med vår förening, började Clara. GSK har en stabil grund och kan liknas vid den bottenplatta som man lägger först. Därefter staplas veden tätt – det skapar gemenskap. Till sist har vi täckningen av granris och stybb. Det är alla som jobbar runt med lingonplockning, kolbullar, kaffebröd, granris, stybb osv för att allt ska fungera. Ett stort tack till alla som hjälpt till!
Som brukligt är fick någon från vedsponsorn tända milan. Hampus Tedefalk från Sydved fick den äran. Det var den första milan han var på. Hampus tackade alla och var glad åt att man höll historien om hur man kolar ved levande och avslutade med orden:
– Hoppas ni får en lyckad mila som brinner bra.
– Hm, Hm, inte brinner, hördes diskret ifrån Anders Nylund, kolarbasen.
– Förlåt, KOLAR bra menar jag, sa Hampus.
Så sjöngs som brukligt är Nationalsången unisont. Medan Anders Nylund förklarade hur tändningen och själva kolningen går till tände Hampus milan med hjälp av Sven Hellqvist och hans lättantändliga men naturliga specialblandning. Nu vaktas milan av minst två personer dygnet runt i cirka en vecka.
Milan tänds alltid en lördag och på onsdagen veckan efter hålls alltid en trevlig skogskväll med olika teman. Denna gång visade Johan Karlsson och Göran Kindervall upp sina motorsågar, tillsammans ett 50-tal. De berättade att de båda börjat samla för cirka sex år sedan.
– Man kan hitta gamla motorsågar på Tradera eller Blocket, sa Göran, eller så kommer det fram personer och frågar om man vill ha deras gamla såg som bara står och samlar damm.
Både Göran och Johan plockade sedan fram var sin såg som de tyckte var lite extra. Göran visade en Clinton Chief, en amerikansk såg från 1960-talet med ett ovanligt svärd. Johan valde en Danarm Junior, en engelsk såg från sent 1940-tal. De visade sedan att sågarna fortfarande går att såga med. Till skillnad från dagens lätta och tystgående motorsågar så hördes de gamla sågarna ordentligt.
En trevlig tipspromenad kunde besökarna också göra och första pris var en röjsåg. Denna kväll serverades också kolbullar, kaffe med bröd eller korv och allt sponsrades av Sydved. Runt 130–150 personer kom så Jenny Borg, Yvonne Brandt, Petra Johansson och Marie Sörberg hade fullt upp att steka kolbullar.
När milan är färdigkolad, kyls den ner och får ligga till våren då den rivs och kolen säljs. Då blir det folkfest igen i Godegård.
Text och bild: EVA CARLSSON