Blackerts driver ett klimatsmart lantbruk på Vistena Askegård
SKÄNNINGE (JB)
Strax utanför Skänninge mitt på den vackraste slätten ligger Vistena Askegård. Där har Jeanette och Hans Blackert skapat ett företag med en klimatsmart produktion i ett kretslopp. De har gjort sig kända som ett av Sveriges bästa grisföretag och deras omsorg om grisarna är en förebild.
Just nu har de fem anställda förutom de själva och dessutom har de alltid några praktikanter. Karin Lindersson är biträdande förman i suggstallet och själv uppväxt på en gård.
– Här trivs jag jättebra och att arbeta med grisar är verkligen roligt, faktiskt roligare än kor, betonar hon.
Vilket tänk ligger då bakom familjen Blackerts framgångar?
– Vi har en integrerad besättning alltså från nyfödd gris till färdigt slaktsvin. När en sugga inte har smågrisar går den på rymliga djupströbäddar tillsammans med andra suggor. Djuren ska må bra och omsorgen om dem är det viktigaste, kommenterar Jeanette.
Något foder köper de inte, eftersom de på 430 hektar odlar det mesta grisarna behöver. Fortfarande måste de dock köpa soja men målet är att ta bort den helt. I växtföljden ingår även åkerböna och kanske kan den förädlas så att sojan förhoppningsvis kan ersättas helt. Stallgödsel produceras på gården och handelsgödsel är reglerat genom en kvävesensor som känner av hur mycket grödorna behöver.
– Det gäller att ta hand om vår jord och odla klimatsmart. Enligt mig har de östgötska jordarna aldrig mått bättre än nu, slår Hans fast.
Att grisarna mår bra märker man vid en promenad genom stallen. Det luktar inte mycket och flugor är nästan obefintliga.
– Vi är noga med hygienen. Stallarna rengörs regelbundet och grisarna har bra med utrymme att röra sig på vilket är en förutsättning för deras naturliga beteenden. Grisarna har mycket att böka i och naturligtvis har de grisknorren kvar. Vårt slutna kretslopp bidrar även till att djuren är friska och växer fort, kommenterar Jeanette.
Samtalet kommer in på hur stor okunskap många, särskilt barn, har om hur maten på deras tallrikar produceras.
– Kunskap om hur maten kommer till borde finnas med i läroplanen och vi tar gärna emot skolklasser för studiebesök, påpekar Jeanette.
Blackerts produkter är välkända i Östergötland. De har inlett ett samarbete med Charkman, ett familjeföretag i Norrköping, och deras varor har fått sitt eget märke. När du köper korv nästa gång kan du se om köttet kommer från Blackerts klimatsmarta produktion. Exempelvis är deras julskinkor mycket populära.
– Våra skinkor är endast saltade och kvalitén blir därför bra. En dag på året erbjuder vi försäljning från gården och då är det hundratals kunder här för att hämta sin skinka, kommenterar Jeanette.
Så några långa transportvägar får varken gris eller kött utsättas för hos Blackerts och intresset för närproducerat växer så runt om i Östergötland kan du vara säker på att hitta deras produkter.
Text och bild: INGA BIRGITTA WIDÉN