Vänneberga gård planterar fler fruktträd
SÖDERKÖPING (LT)
Gården med anor från 1700-talet fortsätter att växa och utökar kraftigt sin fruktodling. Restaurangen står uppdukad varje lördag med delikatesser från den egna odlingen. Med ett stort hjärta för miljö och natur driver familjen Vänneberga gård tillsammans, några kilometer från Söderköpings mittpunkt.
Fyra kilometer från väsen och oljud ligger Vänneberga gård.
Under en dag med solsken och plusgrader i slutet av februari träffar vi Annika och Kent Altnäs som håller igång i verkstaden med att förbereda verksamheten inför våren.
Familjen driver gården tillsammans, med restaurang, gårdsbutik, Bed and breakfast och fruktodling.
Annika visar på ett stort intresse för familjens sysselsättning under tiden som hon visar runt på gården.
Vi passerar genom bakvägen till det som en gång var ett stall och snart möts vi av en ljus och öppen lokal.
Med utsikt över en större fruktodling och Göta kanal hörs endast ljudet av eftermiddagens svalkande vind och ljudet av ankor och hönsen som trivsamt vandrar omkring på gården.
Annika som är uppväxt i Västervik f lyttade tillsammans med familjen till Vänneberga strax utanför Söderköping under 2012.
Då fanns inte tanken på att det skulle bli en publik verksamhet förklarar hon.
Det hela började med att man skapade Bed and breakfast i ett av husen och därefter öppnades en gårdsbutik i ett av stallets utrymmen.
Efter vidare utveckling och renovering så skapades även en lokal och en köksdel i det gamla stallet och snart hade Vänneberga även öppnat upp med restaurang.
Varje lördag dukas det upp med en buffé av godsaker och bland kött, fisk och fågel finns däribland även vegetariska alternativ.
Bland delikatesserna finns allt från helbakad rotselleri med brynt vitlökssmör till hemgjord sill och nybakat bröd.
Det är tydligt att miljötänk finns som en naturlig del i verksamheten.
Detta är något som hon tycks fått ärva av sin mormor, förklarar hon.
– Jag är uppväxt med att vara rädd om saker och att ha respekt fär naturen.
Vi jobbar med att ha så lite svinn som möjligt, till exempel genom att koka kaffe i perkulator, säger Annika.
Råvarorna som serveras är med säkerhet från Östergötland, poängterar hon och förklarar att alla kryddor och rotfrukter odlas på den egna gården.
Frukt från fruktträden används som ingredienser i bakning och köttet är lokalproducerat inom den Östgötska gränsen med en radie på omkring tio mil.
Nu satsas det mer på fruktodling, menar Annika.
De har nyligen utökat odlingen från de 300 träd som syns från landsvägen till över 2 500 stycken längre in på gården.
– I vår produktion är vi besprutningsfria. Vi vill att man ska äta mat som är så naturlig som möjligt. Det tar ungefär fyra till fem år att komma igång med fruktodling och det är stora investeringskostnader.
Man måste se till att jorden är lämplig för plantering, sedan bygga staket och förbereda.
– Vi har som mål att odla frukt av klass ett och sedan skapa ett eget musteri på plats, säger Annika.
Det avslöjar hon under slutet av vårt samtal innan vi lämnar restaurangen och går tillbaka genom stallets smala gångar.
Text och bild: JOHANNA ÅBERG