Restaurangelever skördar själva

Arbetslösa förbereds för arbetsmarknaden i spännande projekt

Dima Hammamis uppgift är att skörda grönkål och svartkål till den rätt som ska tillagas.

VRETA (JB)

– Det här är jättebra för eleverna att få se. Att få skörda grönsakerna själva istället för att få dem levererade i en låda. Och så är det en trevlig upptakt på terminen. Det säger Emil Leberfinger, lärare på restaurangskolan på Ljungstedtska gymnasiet i Linköping. Runt omkring honom jobbar elva elever som går tredje året med att tillaga en måltid direkt ute i odlingarna.

Det är fredag i första veckan på terminen och elever på restaurangskolan har tagit sig till Vreta Utbildningscentrum. Här finns projektet Drivbänk där det odlas grönsaker av alla de slag. Det är skördetid på fälten som dignar av grönsaker, redo att skördas.

Dagens uppgift för eleverna är att skörda grönskar och tillreda en måltid på en Muurikka- stekhäll. En och en halv timme har de på sig.

Emil Leberfinger delar ut uppgifterna – grönkål och svartkål, bondbönor, sockerärter, vitlök, morötter, chili, squash och purjolök ska skördas i landen. Till sin hjälp har eleverna också Andreas Nylén som jobbar både på Vreta Utbildningcentrum och i projektet Drivbänk med inriktning på storkök.
– Det här är ett nytt samarbete, berättar Louise Ridderström som är verksamhetschef på Drivbänk, ett projekt som syftar till att matcha personer som söker arbete inom gröna näringar på landsbygden, speciellt odling och arbete inom besöksnäringen.

– Här jobbar de med praktiskt arbete, odling, varvat med teori och så är de ute på praktikplatser. Ungefär hälften har en utländsk bakgrund och här får de också träning i att använda svenska språket. Det här ger så himla mycket, säger Louise Ridderström och fortsätter:
– Nyckeln är att vi tittar på vad människor kan och utbildar dem i våra företagslika miljöer där teori, praktik, och studiebesök ingår. Många har varit arbetslösa i 10-15 år, så det handlar också om att förbereda dem för arbetsmarknaden genom personlig utveckling.

– Hur länge en deltagare är hos oss är väldigt individuellt. Vi anpassar efter varje person, säger Andreas Nylén som nu väntar på att hans första deltagare ska börja. Det är en grupp arbetslösa som ska introduceras till att bli kockar i storkök.

Louise Ridderström betonar att Drivbänk är en arbetsmarknadsinsats, ingen yrkesutbildning.
– Deltagarna kommer hit via sina handläggare på Arbetsförmedlingen. Vi ska göra dem anställningsbara och vi har bra relationer med många företag. Sedan starten 2017 har 80-90 personer gått igenom Drivbänk och ungefär 60 procent av dessa har fått arbete efteråt.

Runt omkring oss pågår matlagningen för fullt. Grönsakerna är skördade, tvättade och hackade. Allt blandas och steks i den stora Muurikkan och till sist tillsätts färsk pasta, portabellosvamp och parmesanost.

Det färdiga resultatet blir en Pasta Drivbänk à la Restaurangskolan – verkligen mycket gott!

Text och bild: JAN HULTMAN

Share