Initiativet går nu även på export
STOCKHOLM (JB)
För nionde året arrangerade Magnus Oscarsson (KD) Lantbrukets dag i riksdagen. Den här gången låg fokus på sådant som jordbrukets konkurrenskraft och robusthet.
För att börja i rätt ände så har riksdagsledamoten och utredaren Magnus Oscarsson (KD) inte kallat Lantbrukets dag för detta alla nio år han arrangerat dessa.
– Jag hade först Mjölkens dag och sedan hade jag både Mjölkens dag och Lantbrukets dag, men så var det folk som tyckte att de gärna skulle bredda så då slog vi ihop det till Lantbrukets dag alltihop.
Representanter från näringen, politiker och andra får träffas och har ett meningsfullt utbyte som ska vara värdefullt i arbetet framöver.
– Det här har blivit en stor grej i riksdagen, det är ju numera en del vad vi gör här.
Under den senaste Lantbrukets dag, i november 2024, hade man fokus på livsmedelsförsörjning, konkurrenskraft, robusthet i kristider och lönsamhet för svenskt jordbruk och många östgötar var med.
Programmet var digert med panelsamtal och föredrag i relevanta aktuella ämnen. Några av föredragen var: Per Frankelius och Karolina Muhrman, båda från Linköpings universitet, som talade om Utvecklingen i lantbruket. Elisabeth Nilsson, statlig utredare, berättade under rubriken Animalieproduktion med hög konkurrenskraft och gott djurskydd och Lovisa Filipsson, Hushållningssällskapet, berättade under rubriken Robust lantbruk för kristider.
Vad kom det ut av den här dagen?
– Mycket var det panelsamtalet, säger Magnus Oscarsson. Vi hade med de olika delarna växt, mjölk, nöt, gris, får, ägg och även bank. Den diskussionen som var där var otroligt viktig.
– Alla aktörerna fick berätta om möjligheter, utmaningar och framtiden i sina respektive branscher. De skickade också med saker. Jag kan säga att samtalet var väldigt positivt och intressant och de olika näringarna fick ge tillbaka till politiken att fortsätta jobba för oss.
– Framför allt var det att fortsätta agera för vår näring, fortsätt. De gav mycket beröm till regeringen och till landsbygdsministern och sa att det är bra att näringen äntligen lyfts som viktig för oss.
Livsmedelsstrategin, beredskapen och regelverken är exempel på sådant som pratats om i många år utan att särskilt mycket konkret hänt. Lantbrukets dag kunde den här gången notera att detta ändrats och att mer är på väg. Magnus Oscarsson nämner bland annat den sänkta dieselskatten, hans egen utredning om regelverken och den nya livsmedelsstrategin som kommer nu. Bönder har förut sagt till honom att ”det är bra att ni talar om att förändra, men låt oss också märka det på gårdsnivå!”.
– Det här är helt avgörande för att vi ska vara relevanta. Snacka kan ju vem som helst. Det här att jordbrukarna också känner att ministern tar parti för bönderna betyder mycket. Landsbygdsminister Peter Kullgren sa ”Nu vill vi visa resultat”.
Lantbrukets dag var positiv, hoppfull och Magnus Oscarsson anser att den var den bästa hittills. Initiativet har också uppmärksammats av andra, så nu har Lantbrukets dag gått på export:
– Förra året hade jag en norrman med och han tyckte det var så fantastiskt bra, sa han. Han efter sommaren och frågade om det var möjligt att han kunde ha Lantbrukets dag i Stortinget. ”Får jag ta din ide´?” frågade han. Det är klart sa jag.
– I början av november var jag med i Stortinget i Norge och fick berätta hur vi jobbar i riksdagen i Sverige med de här frågorna. Det var fullsatt och de kom från hela Norge. Det är exporterat och det är också roligt. Bönderna där sa efteråt att det var det bland bästa de varit med om, att få höra vad politiken tänker och jobbar.
– ”Vi tittar på Sverige, ni är det goda exemplet nu.”, sa de. De märker en skillnad i Sverige nu.
En ung jordbrukare fick avsluta dagen i Stortinget och berättade om hur han såg på framtiden. Den idén tog Magnus Oscarsson i sin tur med sig hem, så även här avslutades årets Lantbrukets dag med att en ung bonde, Erik Olsson från Bollnäs, berättade om hur han ser framåt och att han verkligen vill satsa som ung för han säger att det här är framtiden.
Text: BO BÄCKMAN