Populärt gårdsmejeri utökar

Erik Garberg framför gårdsbutiken och mejeriet.

VIKINGSTAD (JB)

Det brukar år till år ske en del med produktutvecklingen på Löts Gårdsmejeri. Nu har man byggt till och utökat mejeriet. De har också ett givande samarbete med två andra producenter i bygden.

Löts gårdsmejeri har funnits i några år och är idag mycket välkänt. Man producerar främst getost av olika karaktär, men även sådant som smör. Björn Kvist och Erik Garberg som driver mejeriet fick flera utmärkelser redan under de första åren.

Både Björn och Erik har haft kontakt med getter sedan barnsben. Erik som kommer från Norge har dessutom en lång och bred erfarenhet från mejeribranschen. Deras ostar och andra produkter säljs till privatkunder såväl som till stjärnkrogar.

Produktutvecklingen pågår kontinuerligt och sortimentet utökas men vad som är intressant är att de utvecklar hela den välskötta gården. Den domineras förstås av getterna och mejeriet men här finns traditionella gärdesgårdar, ardennerhästar, tre fjällkor och nu senast håller en nybyggd mejeridel på att färdigställas. Under Östgötadagarna kommer man ha många aktiviteter och på lördagen inviger landshövdingen den nybyggda mejeridelen.

Varför bygger ni ut just nu?
– Vi har råvaran, mjölken, som vi gör ostar av och sedan har vi vasslan som vi inte gör ost av, säger Erik Garberg. Det nya är tanken att ta vara på hela råvaran och också göra mesost och messmör men också ricottaost av vasslan.
– Vi gör faktiskt ricotta idag men vi har inte kapacitet att göra så mycket ricotta som efterfrågan är. Det är fyra olika typer av ricotta som vi gör. Lagrade ricotta, men även färsk ricotta och relativt färsk ricotta som är gjord som en rivost för pasta och liknande.

– Sedan är det messmör och mesost. I Norge görs 28 olika mesostar för försäljning i butik och det görs ett antal olika messmör. Så det är klart att det finns möjligheter att göra olika grejer och utveckla dem.
Erik visar den nya byggnaden som förlagts så att den sammanbinder det nuvarande mejeriet där gårdsbutiken också finns med den gamla flygeln. Kort sagt så fylls luckan mellan byggnaderna. Det blir personalrum, kyl, förråd, ostlager, yoghurt, mesost förbindelse mellan gamla och nya delen med mera. Riktigt färdigt är det inte men nästan.
– Vi har för lite utrymme idag för att utöka kosidan på produktionen och vi säljer mer och mer getost så vi måste ha mer lagerutrymme, säger Erik.

Även maskinellt tillkommer nyheter. Däribland en ostgryta och en getostgryta som köptes från Gärde getgård i Oviken (Nära Östersund. Red anm.). Mesostgrytan kan koka 400 liter vassla i taget och i ostgrytan kan man ha upp till 1 200 liter mjölk.
– Med tillbygget får vi också lite mer areal i butiken, fortsätter Erik. Vi säljer ost och ett ganska brett sortiment men vi har även försäljning av produkter från Gammalkil. Det är tunnbröd från Gävbo Bakstra och ekologisk kyckling från Storgården i Gammalkil.
– Det är bröderna Niklas och Mats Jonasson från Kättestad (Bröderna är nog mest kända som de mer framträdande initiativtagarna för Östgötamjöl, reds anm.) som driver kycklingproduktionen. Det är landets enda kravekologiska kycklingproduktion där du har ursprungsmärkt kyckling som berättar från vilken gård den kommer.

– Vi är en treklöver som samarbetar speciellt för distribution till restaurang. När restaurangen ringer och beställer ost och smör beställer de också kyckling.
Kycklingen som säljs i gårdsbutiken är av praktiska skäl fryst.
– Det är så med killingköttet också. Vi kör fryst för det är enklast att hantera.
– Vi har en ganska stor köttproduktion här på Löt. Det har blivit en stor grej och speciellt med det här samarbetet vi har med Eklunds Chark. Det är de som förädlar produkterna.

Eklunds Chark gör grillkorv, varmkorv och en ölkorv som gårdsbutiken säljer enorma mängder av.
– Strutsfarmen på Vikbolandet slaktar. Det är ett jättefint slakteri. Vi får det som vi säljer styckat som lår, bog och vi säljer även färs.
– Jag kan sälja färsk killing på beställning. Då kör jag den rakt från slakteriet till kund och då är det förbeställt. Det är så färskt att det bara mörats ett dygn.

Samarbetet ni har här i Gammakil låter som att ni drar åt varandra.
– Det är det som är tanken. Det är det som jag säger om Bondens marknad. Vi är tre som säljer ost. Jag skulle gärna se att alla sju osttillverkarna i Östergötland skulle stå på Bondens marknad. Jag är övertygad om att det skulle öka vår försäljning. Man kunde tro att vi är konkurrenter men det är inte så. Ju bredare utbud du har, desto fler goda ambassadörer får du också.

Apropå samarbeten så är Löts tre fjällkor nu på en annan gård.
– De är på Görshorva som har 60 fjällkor. Gården ligger mellan Önnebo och Boxholm så det är inte så hemskt långt. De har också kor som de skickar till Farmen.
Ja, tv-serien Farmen ingår också bland Löts bekanta.
– Geten Selma ska ner till Farmen igen. Nu följer en bockkilling med.
Erik visar att han har Gutta som vän på Facebook.
– Han kom körande hit på motorcykel med hunden bakpå i en låda. Det var så det började.

På Löt arbetar volontärer från WWOOF, en i korta ord en global rörelse som förmedlar kontakter mellan volontärer och ekologiska lantbrukare. Syftet är att medverka till ett hållbart samhälle. Det är Marco från Italien och Natan från Mora som bott i Wien de senaste åren. Han pratar tyska, franska, spanska, engelska och svenska. Löt har en timanställd och en som mjölkar vid behov.

Löts gårdsmejeri växer och gör det med fortsatt största djuromsorg och hänsyn till miljön. I planerna finns att ha alternativ el, vind eller sol samt att köpa till mark.

Text och bild: BO BÄCKMAN

Share