Ominne – en hide away vid Fryken

31-årige Martin Simonsson är vd för Ominne Hide Away. Den vackra och tillgivna katten heter Smirre.

ÖJERVIK (JB)

Många Sunnebor har hört talas om det men har inte varit här. Lite privat, lite undanskymt kanske. Det är dags att ändra lite på det. Martin Simonsson 31, blev tillfrågad om han ville ta över som vd för Omin ne Hide Away för ett år sedan. Han hade då ett jobb inom Västanå teater där han gjorde det mesta bakom kulisserna.

En dag ringde Henrik Horn af Åminne och erbjöd Martin Simonsson jobbet. Martin blev även rekommenderad av Regina Örup, som hade haft mycket med Martin att göra. Nu gjordes personlighetstester och intervjuer med en glad men omtumlad, Martin.

Namnet Öjervik härstammar från vikingen Öjer, som var den första bosättaren på platsen. Sedan dess har gården vuxit till att bli en av Sunnes många kulturskatter.
– Herrgården ägs sedan 1940-talet av adelssläkten Horn af Åminne, som byggde upp hotell- och konferensanläggningen i en anda av exklusiv, genuin hemkänsla, som gården präglas av i dag, berättar Martin. Öjerviks Gård är gården Sjö, som Selma Lagerlöf omnämner i Gösta Berlings Saga.

Ett stenkast från herrgården ligger Rottneros Park och berättarladan där Västanå teater lockar publik från hela Norden med sin unika, folkloristiska konstform. Från och med i somras började ett samarbete mellan Ominne Hide Away och Västanå teater.

Genom att besökarna tar med sig upplevelserna från teatern till den gamla herrgårdsmiljön där man kan njuta av mycket smått och gott efter föreställningen, så förlängs hela upplevelsen. Martin kör teaterbesökarna till och från teatern också.

Ominne Hide Away ligger alldeles vid Fryken och 1 000 hektar skog och mark vilar på gårdens axlar. Hotellverksamhet har drivits här sen år 2000 då det satsades på ledningsgrupper och många mindre grupper från utlandet.

Ägaren, Paul Horn af Åminne bor i Amerika. Fyra barn kommer så småningom att ta över. Barnen är bekanta med kunga familjen och andra storheter, är väldigt stödjande för Martins del och han får all den hjälp han behöver.

– Mina huvuduppgifter på Ominne Hide Away handlar om hotellverksamheten, skog och mark samt gården. Här finns herrgården och tre hus med många bäddar. Här har jag och Susanne vår tjänstebostad och här kommer en liten baby när som helst, säger Martin och ser lycklig ut.

På Ominne Hide Away finns anställda städerskor, servitriser, gårdsarbetare, frukostvärdinna samt två kockar. Martin har haft turen att kunna knyta till sig chefskocken Martin Carter på Scandic Hotell i Karlstad, som har erfarenheter från svenska hovet samt fina restauranger i Holland, Tyskland, England men som nu vill ha det lite lugnare och har flyttat till Bäckalund strax utanför Sunne.

Martin Simonsson är som klippt och skuren för uppgifterna på Ominne Hide Away. Han är teknisk och mycket organiserad, har stor social kompetens och mycket jävlar anamma. Det ska gå! Han är omtänksam och synnerligen charmig.
– Jag har beskurit 126 lindar i allén i år. 1 000 hektar skog ligger mestadels runt Finnfallet och styrs efter skogsbruksplan via ett dataprogram. Sen anlitar jag entreprenörer, som utför gallring, avverkning och röjningar.
Här på Ominne Hide Away tar man emot konferensgäster vår och höst, jaktsällskap på hösten, ofta med prins Carl Filip, teatergäster, bröllop, vanliga kalas och högtider.

– Jag vill utöka med julbord en vecka nästa år, storloppis under sommartid och vintertid ska jag göra upp skidspår i omgivningarna vilka är så otroligt vackra. Där man kan grilla korv och dricka glögg. Snart borde Herrgården vara känd för alla.
– Jag har just gjort en ny hemsida, säger Martin och ler.
Jag förstår att han är kvick i tanken och inte ligger på latsidan. Han tog kontakt med gamla bekanta direkt, för att få hit dem. Han tror verkligen på sina idéer, han är entusiastisk och verklighetsförankrad. Han är vd för ett kulturarv och det ser han seriöst på.

Från början kommer Martin från Svineberg i Sunne kommun. Efter gymnasiet bar det av till Lund och marknadsföringsstudier. Martin startade ett eget företag inom smyckesbranschen, åkte till Asien där han jobbade i ett antal år. Han köpte sten i Indien, designade, gjorde sättningar till smycken, anlitade smeder och tog med till Europa där hans alster såldes i affärer och på mässor.
– Jag levde extremt billigt i Indien, säger han glatt.
Därefter kom Martin till Sunne igen. Ett kompisgäng från Lund följde efter och slog sig ner här också.
– Vi är fyra – fem par som kontinuerligt träffas och har aktiviteter för oss. Först bodde vi kollektivt i ett hus i Fasterud rakt över sjön här.

– Här på Ominne erbjuds gästerna trubadurafton, jakt med jaktledare, lerduveskytte och mitt eget stora intresse – fiske! Vi skräddarsyr allt och det finns inga gränser. En vecka varje år anordnas Hornveckan. Då samlas hela släkten samt ägarna på gården. Släkten kommer från Finland från början och är en jättegammal släkt, berättar Martin.

Det finns 14 hästar på gården, som tävlar i Western ridning. Det är Gunnel och Victoria Calvert i Öjervik, som sköter dem. Victoria arbetar här med schemaläggning, planering och praktiska saker.

Martin har haft oerhört mycket att göra för att komma igång här på gården så det har bara blivit fem dagars semester i sommar. Men snart kommer babyn så lite pappaledigt måste han nog ta i alla fall.

Text och bild: INGEGERD LÖWGREN-JANSSON

Share