Viktigt att fortsätta med sina smittskyddsrutiner
ÖSTERGÖTLAND (JB)
Nyligen konstaterades ett utbrott av newcastlesjuka på en hönsgård i länet. Det är säsongens första fall på en kommersiell anläggning.
Nyheten från Länsstyrelsen att fågelsjukdomen newcastlesjuka konstaterats på en värphönsanläggning i Östergötland kom för en tid sedan. Att det här är säsongens första fall på en kommersiell anläggning betyder inte att faran är över och det är viktigt att fortsätta förebygga genom bra smittskyddsrutiner. Den här tiden på året, höst och vinter, ökar risken för spridning av både newcastlesjuka och fågelinfluensa.
Höns är inte de enda som kan drabbas av newcastlesjuka. Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, skriver att även burfåglar och vilda fåglar kan infekteras. ”Sjukdomen kan orsaka explosiva utbrott hos tamhöns, kalkon, fasan, duva och vaktel” medan man sällan ser allvarligare utbrott hos ankor och gäss. Däremot smittar inte newcastlesjuka oss människor.
Tidigare i år har utbrott av newcastlesjuka konstaterats i Västra Götaland, Kalmar och Skåne. Det har handlat både om värphöns och om duvor, vilka inte klassas som fjäderfä.
Att veta hur ett virus sprids är viktigt för att man ska kunna förebygga så bra och effektivt som möjligt. När det gäller newcastlesjukan så är det framför allt genom direktkontakt med sjuka fåglar eller symptomlösa virusbärare som smittspridning sker. Hur lurig newcastlesjukan är framgår tydligt om man läser om den. Bland annat skriver SVA att ”Vaccinerade fåglar, burfåglar och vilda fåglar kan ibland bära på och sprida smittan under lång tid utan att vara sjuka. Flyttfåglar misstänks därför kunna sprida smittan över stora avstånd.”. Därefter radas en mängd andra möjliga smittvägar upp.
I sammanhanget är det kanske överflödigt att nämna vikten av goda hygienrutiner, det är egentligen A och O. Att alltid ha goda smittskyddsrutiner för att skydda sina fåglar är ägarens ansvar. Har man flera riskreducerande åtgärder och då i flera steg så minskar man den totala risken för att få in viruset i besättningarna.
Vad man ska vara vaksam på är symptom som kraftigt sänkt äggproduktion, skalförändringar eller att äggskal får pigmentförändringar. Andra symptom kan vara problem med andning, hosta och även diarré. Svårare symtom kan komma från centrala nervsystemet i form av förlamning av vingar och ben, vridning av nacken, kramper och så kallad cirkelgång. Ökad dödlighet behöver dock inte följa av ett utbrott, ibland har inte någon dödlighet på grund av viruset noterats.
Det är naturligtvis både rekommenderat och viktigt att kontakta veterinär om man ser såkallade kliniska symtom eller produktionsavvikelser eller ökad dödlighet bland fåglar som skulle kunna indikera sjukdom.
Pernilla Stridh, länsveterinär på Länsstyrelsen Östergötland, kommenterar i ett pressmeddelande det konstaterade utbrottet såhär:
– Newcastlesjuka är en allvarlig och mycket smittsam virussjukdom som drabbar fjäderfä och flera vilda fågelarter. Den är inte farlig för människor. Tack vare att djurhållaren var mycket observant upptäcktes det här fallet i tidigt skede. Förhoppningsvis minskar det risken för att vi får fler fall.
Text och bild: BO BÄCKMAN