ÖDESHÖG (LT)
Sedan ett och ett halvt år bor David och Liga Appelgren i ett hus på Dags mosse med drygt ett hektar god svart jord att bruka. De flyttar från Norrköping med ambitionen att så långt möjligt odla sin mat och resa kollektivt. De vill ta tillvara det naturen ger, äta mat som är både ekologisk och närodlad, se en levande landsbygd och spara vår miljö.
David kallar sig mångkonstnär. Som grafiker kan han arbeta hemma, dessutom föreläser han om ekologisk mat och om matfusk. Odlingen är en hobby. Han berättar att han forskar många långa nätter för att hitta intressanta födor och han experimenterar gärna med mat.
Paret klarar en månad utan bil. Bussen läggs ner. Desto bättre går det med odlingarna och plötsligt blir det litet för mycket. De åker på marknad och säljer sitt överskott. Och nöjda kunder frågar var de kan köpa de Appelgrenska varorna igen. Så väcks idén om en gårdsbutik. Ombergs Ekobutik har både grönsaker och bearbetade produkter, både vanliga varor och mer udda.
– Vi tycker att det är väldigt viktigt med en levande landsbygd året runt, säger David. Butiken hittar man vid den sista tvärvägen utmed väg 919 (gamla R-50) i Ödeshögs kommun nära gränsen mot Vadstena. Den är öppen året runt, sommartid varje dag och så här års fredag – söndag klockan 11-18.
David gillar att spåra upp växter som han tror går bra att odla här. Han visar stolt en majskolv med många färger på kornen. Det är inte den vanliga gula sockermajsen. Denna heter Fiesta och är en gammal indiansort, som David har specialbeställt frön till från England.
Det finns en lång rad produkter i Ombergs ekogård. Många är vanliga, andra mer udda. Sommartid kan kunden köpa färska grönsaker genom att skörda själv – lök, grönkål, rödbetor, sallad, squash, pumpa med mera.
I butiken finns kryddor och producerade varor – till exempel äppelcidervinäger, sirap av björksav och av granskott, ramslökssalt, ketchup utan socker, kallpressad rapsolja gjord i Hästholmen på raps från Jussberg och mycket mer. Davids filosofi är att det de inte själva har köper de av den närmaste ekologiska.
Här finns Ivan Chai, rallarroste, ett svart te. Det är fermenterat, det vill säga jäst, en metod som väcker upp smakerna. Det vore ju fantastiskt om Sverige blev några procent självförsörjande på te, tycker David. David gillar att hitta svenska ersättningar.
I kylskåpet finns surkål och en rad flaskor med syrad björksav, ren sav med två russin som sätter fart på den naturliga konserveringsprocessen. Smakar som citronaktig läsk men inte söt, god som måltidsdryck, berättar David och håller sedan upp ett rör med bipollen, ser ut och kan användas som strössel till exempel på glass.
På en hylla står en rad påsar med Fröknäcke, gjort på surdeg. Paret har en liten kvarn, som mal ett kilo mjöl på fyra minuter. De har både råg och graham men även åkerbönsmjöl, som är ett alternativ till soja. David säger att de är först i Sverige med detta.
– Det är ett kravbälte här, konstaterar David. Svärds potatis, Tägneby och Jussberg odlar ekologisk säd och Alvastra Kungsgård med ägg och kött.
David och Liga är inte certifierade än men de odlar självklart efter ekologins principer eller ännu hårdare. Hårdare?
– Ja, en nyhet är att det är ok med gödsel från gårdar, som inte är ekologiska. Det beror på gödselbrist.
Men David och Liga använder inte denna gödsel.
– Att odla i harmoni med naturen är viktigt, säger David. Här är kemikalier bannlysta.
I trädgården står en topplistkupa med svarta nordiska bin. Den är mer på binas egna villkor, säger David. De får bygga själva. Bina blir mer harmoniska och inte lika sjuka eller aggressiva. De flesta odlare har italienska eller engelska bin.
– De nordiska är mer lämpade för vårt klimat, italienska vet inte vad vinter är, säger David.
En bit bort växer yaconrot, som är släkt med jordärtskocka. Den är från Peru med kallt klimat och verkar trivas bra här, är två och en halv meter hög.
David har gott om grundstammar till blivande äppelträd. Han säger att det är en tanke med att de ska odla äpplen. Det äldsta funna beviset på äpplen är från järnåldern och hittades just på Dags mosse. Den näst äldsta uppgiften är från Alvastra där Birgitta ympade äpple. Ett tredje tecken, som han inte nämner, är familjens efternamn.
Text och bild: KATARINA LJUNGHOLM