Sunnegården grönsaker utökar sortimentet rejält
VÄSTERLÖSA (JB)
Inför säsongen så satsar Sunnegården grönsaker på en omfattande utökning av sorterna som ska odlas. Gårdsbutiken förbereds och ska bli ännu större framöver.
Vid ett vägskäl utanför Västerlösa i Linköpings kommun är Sunnegården belägen. Här har man nu odlat sockerärtor och sugarsnaps (salladsärtor) i tre säsonger. Förra säsongen hade även en gårdsbutik kommit till. Odlingen hade då utökats till att även omfatta sådant som zucchini, sötpotatis, svartrot och brysselkål.
Sunnegården grönsaker beskriver sin verksamhet med enkla, rent blygsamma, ord: ”Vårt familjeföretag producerar närodlade grönsaker från frö till ätbar gröda.”.
Nu inför den väntande säsongen, är förstås gårdsbutiken än så länge tom. Ändå ser den nästan startklar ut med trälådor, tavlor och snidade träfåglar. Det är mycket som ska startas upp på gården och det pågår många förberedelser.
Hur började det här med att odla och att ha gårdsbutik?
– Drömmen om det här har funnits väldigt länge. Jag har odlat hemma, lite till husbehov och så, berättar Cecilia Bevervik Sunnerud.
– Jag är farmaceut och jobbar på apoteket, jag har jobbat som apotekschef i många år. Jag jobbar fortfarande på apotek, inte som apotekschef utan som farmaceut.
– Det här min mans föräldragård. Mina svärföräldrar bor granne med oss.
På gården har det i alla år odlats spannmål på gården, men marken har varit utarrenderad i cirka 25 år.
– Min man vill inte bli bonde. Han är dataingenjör och trivs väldigt bra med det. Under covid så var det jag, sonen och mannen som bestämde oss för att börja odla sockerärter och sugarsnaps. De finns bara importerade från Kenya och Guatemala. Så då odlade vi bara det. Vi tänkte köra storskaligt på det.
Skörden på de 0,25 hektar man odlade första året blev god. Att sälja vidare betydde dock mer arbete och mycket att sätta sig in i. De var tvungna att bygga packrum, det fanns inga maskiner, det skulle ordnas med etiketter, påsar och så vidare.
– Vi gick direkt på att bli Kravgodkända. Regler och lagar är lite bekant för mig.
Ändå har de nu landat i att släppa Krav och istället vara Sigillcertifierade. Det är en egen historia bakom detta.
Ni har ju en gårdsbutik också. Hur kom den i bilden?
– Gårdsbutiken har funnits med i planerna från början, men det blev inte verklighet förrän förra året, vår tredje säsong. Då hade vi också breddat oss lite. Vi satsade stort på sötpotatis, svartrot och brysselkål och såklart sockerärtor och sugar snaps och lite annat, men lite mindre.
– Första åren gick ärtorna jättebra. Förra året gick de inte alls bra. Så då var vi lite glada att ha satt lite annat också.
Planerna inför den här säsongen är riktigt spännande. En del grödor är försådda inomhus och har börjat gro med försiktiga steg, men det är bara början av april och det ska bli mycket mer.
– Den här säsongen är tanken att vi ska odla med superstor bredd, säger Cecilia. Jag tror vi är uppe i 50, 60 grödor. I år arrenderar jag sex hektar, resterande är fortfarande kvar hos arrendatorn som odlar spannmål och raps.
I anslutning till gårdsbutiken i ladugården pågår ombyggnad av ett betydligt större utrymme.
– Vi ska dela av den lokalen. Det ska bli en gårdsbutik, men det är mycket som ska göras. Vi kommer troligen inte inviga den i år.
– Jag har också planer på att öppna kafé, säger Bevervik Sunnerud. Det är drömmen om några år, men gårdsbutik i första läget.
Text och bild: BO BÄCKMAN