MEDEVI (JB)
Helgen den 20 – 21 augusti arrangerades för första gången Medevimässan. Det var en mässa för jakt-, fiske-, hund-, natur- och fritids intresserade människor. Eller som det stod i det fina informationsbladet man fick ”Folkets mässa, en upplevelse- och kunskapsmässa utan avgifter”.
Nästan hela området bland husen på Medevi Brunn var fyllt av olika utställare. Och inte bara där, utan också utmed hela vägen ner till Vätterns strand. Ja, överallt var det aktiviteter och brunnen levde verkligen upp. Det kom många besökare och flera olika språk kunde höras.
Något som drog ögonen till sig var Impala-klubbens monter. På träribbor hade man hängt upp bogmonterade djur från Sydafrika, bl.a. en sebra, ett vårtsvin och flera olika hjortar. Lars Hilfling från Danmark och Frank Smith från Sydafrika samt några fler representerade Impala-klubben samtalade med intresserade. De har ett nära samarbete med Stefan Lenér från Walla jakt, Väderstad. Stefan är deras svenska kontakt för utlänningar som vill komma och jaga i Sverige. Han har koll på vilka regler och förordningar som gäller i vårt land. Något som en utländsk jägare kanske har svårt att få reda på. I gengäld anordnar Impala-klubben jaktresor i Sydafrika, Argentina, Skottland, Spanien, Polen och Irland för svenska jägare, där Stefan Lenér är kontaktman.
På Socitetens veranda stod en man från tyska Nitehog och visade på en typ av värmekamera. Den sätts med ett enkelt handgrepp på ett befintligt kikarsikte och kan användas i totalt mörker. Bra när man ska jaga vildsvin, för man ser väldigt bra genom denna tillsats. Det gör att man både är träffsäker och kan se vilket djur det är. Nitehogen kan också sättas på en vanlig kikare eller en kamera. Men smakar det så kostar det som det heter. 60 000 kr får man punga ut med, men man får något riktigt bra för pengarna. Inne i Societeten möttes man av imponerande troféer . Vilka stora djur och vilka imponerande horn troféerna hade. De var exempel på vad Bäckhaga konservatorteknik kan göra. Fler andra utställare fanns i rummet och det surrade av frågor från besökarna.
Det är många jägare som använder hund i sin utövning. De som funderar på att köpa hund hade ett jättetillfälle att kunna fråga uppfödare och / eller hundägare om olika raser. Många av hundarna hade utländskt klingande rasnamn, så som koreansk jindo, siberian husky, alpländische dachsbracke. Flera hundklubbar fanns också som svarade på frågor samt Agria djurförsäkringar och även veterinärer. På ett bord stod Svea, en tysk jakt terrier, och fick klorna klippta av Angelica Messa. Angelica är legetimerad djursjuksköterska och hade full koll på Sveas klor, trots att tiken inte var riktigt glad åt behandlingen. Husse Erik Andersson stod och höll den småmorrande Svea medan kompisen taxen Daisy med matte Lisa Hjort väntade på sin tur.
På Högbrunnen denna helg kunde man helt gratis få veta mera om hundar och deras beteende. Ingrid Wennerlund, leg veterinär ifrån Fjugesta, informerade om hundar och deras tänder på ett mycket bra och förståerligt sätt. Många tror t.ex. att hunden fått noskvalster när luktsinnet avtar. Ingrid visade istället på många andra faktorer som kan spela in. En av orsakerna kan vara att hunden fått dålig tandhälsa. Varför ska man då ta hand om tandhälsan hos sin hund? Jo, det kan börja lukta illa och då avtrubbas luktsinnet hos hunden. Hunden kan tappa tänder, det gör ont och den har svårt att äta. Det kan komma bakterier vid tandinflammationen, vilka sprids i blodet till andra organ i kroppen. Hjärta, njurar, lever och imunförsvaret drabbas med dödliga sjukdomar som följd. Även spontanfrakturer av käken hos hunden kan uppstå. Det beror på att inflammationen gått ner i käkbenet.
Vad kan man då göra för sin hund?
– På de tre första platserna kommer tandborstning, tandborstning och tandborstning, sa Ingrid. Tandstensfoder har en viss effekt och likaså att hunden får tugga på ben, men tandborstning är det bästa.
Så gav hon råd och tips om hur man ska borsta. Man ska börja redan efter en vecka när den lilla valpen funnit sig tillrätta i sitt nya hem. En mjuk barntandborste till att börja med, men alltid en mjuk tandborste även när hunden blivit äldre.
– Ta en god tandkräm med kyckling- eller leversmak och borsta där det behövs, sa Ingrid. Det kan vara svår att få hunden att öppna munnen, men problemet sitter ca 80 % på utsidan av tänderna och om man borstar 50 % på tanden och 50 % på tandköttet blir det bra. Tänk på att underkäkens framtänder är känsliga och att längst bak i munnen sitter kräkreflexerna.
Ingrid fick flera frågor efter sitt korta men mycket intressanta anförande. Flera korta seminarier hölls under dagarna som t.ex. ”skador på hundar vid jakt och i trafik”, ”stressade hundar”, viltolyckor och eftersök”, ”övningsskytte”.
Öva på skytte kunde man göra på flera ställen under dagarna. Vid Medevi Brunns aktivitetsfält, där midsommarstången står, fanns Axel Jarkrans och August Turi. De är ungdomar från Svenska Jägareförbundet och hade hand om luftgevärsskytte. På en bana fanns löpande älg och den sköttes effektivt med en fjärrstyrd liten dosa. På så sätt var ingen i skottlinjen när skytten sköt. David Lindell tävlade mot sin kompis om bästa träff. Vinsten? Den som förlorade fick bjuda vinnaren på fika!
Under hela helgen spelade Medevi Brunnsorkester på olika ställen och vad vore brunnen utan den fina musiken? De förgyller verkligen atmosfären av gamla tider med sin musik och man får en lite blick av hur det var på brunnens storhetstid. Som lite kuriosa avslutades aktiviteterna med en ”Grötlunk” de båda dagarna.
Överallt var det aktivitet. I Kyrkbyggningen, där det ställs ut under sommarmånaderna av olika konstnärliga aktörer, fanns kläder från Sharpman samt comradio, kikarsikten, pejling och skyddsvästar för hundar och mycket mera från Albecom. Skyddsvästen för hundar är till för att många hundar blivit anfallna av vildsvin vid jakt och allvarligt skadade och till och med dödade. Då de är en kär arbetskamrat och familjemedlem för jägaren och hans familj, vill man skydda hunden. Västen är lysande orange med reflex och syns på långt håll.
Utanför Kyrkbyggningen stod Mattias Eriksson från Tormek, Lindesberg och slipade knivar. Med en liten ställbar plastskiva där stenens diameter och knivens eggvinkel ställs in, kunde han slipa knivar på allra bästa sätt. Det fångade mångas intresse, då en skarp kniv nästan är ett måste för både jägare och i hushåll. Slipmaskinen är i proffsnivå men används även för hemmabruk.
Mässområden var som sagt ända ner till Vättern. Dit kunde man gå eller få gratisskjuts av diverse fordon. Undertecknad fick en unik skjuts av en amerikansk Star-bil från 1923. Den kördes av Johan Rahm från Motala motormuseum. Bilen var mycket modern på den tiden med växellåda bl.a. Under utställningsdagarna på Medevi väckte den stor uppmärksamhet, där den for fram i en maklig takt. Nere vid vattnet vid Medevi brygga fanns utställare med marinanknytning. Motala båtvarv visade på flera olika båtmodeller. Vattenscotrar, båtmotorer och kanoter visades också och så Vätternakvariet. De visade besökarna hur man jobbar med ett projekt om fisken harr. Vättern är den sydligaste sjö i Sverige där harr finns. På 10 olika ställen i sjön provfiskar man harr. Samma runda varje gång och man mäter, väger och tar ett litet fjällprov. Fiskfjället visar i vilken ålder och kondition fisken har. Allt förs sedan noga in i ett protokoll och redovisas. Provfiskningen visar på en svag till växt, men hur det blir med den saken om provskjutningarna ökar, vet man inte.
Hela vägen från bryggan och upp till brunnen fanns mycket smått och gott. För den som ville kunde man få pröva på lerduveskytt eller kasta yxa eller skjuta med pilbåge. Då de är aktiviteter som kräver ”fri bakgrund”, var den förlagd på avstånd från varandra. Många besökare knorrade lite över att utställningsområdet var så utspritt, men man måste tänka på säkerheten i första hand.
På brunnens utställningsområde fanns ett sjuk vårdstält där sjuksköterskorna Karin Emilsson och Maud Emilsson kunde hjälpa till om så behövdes. Man hade dock endast fått ta hand om ett getingstick.
Allt var väldigt bra organiserat med mat och toaletter på strategiska ställen. I den folder man fick fanns både utförliga kartor, programpunkter och vilka föredrag som skulle hållas. Mässgeneral PO Östergren har verkligen lyckats med att göra en kvalitetsmässa med relevanta marknads inslag. De noga utplockade utställarna gav en hög servicenivå gentemot besökarna. Den fria entrén gjorde nog också att många sökte sig till Medevi Brunn denna helg. För de som missade evenemanget kan glädjas åt att mässan återkommer nästa år vid samma helg.
Text och bild: EVA CARLSSON