Med eget slakteri och gårdsbutik

Jennie och Adam har varit gifta i 21 år och driver gårdsbutiken och slakteriet tillsammans.

KRISTINEHAMN (JB)

Adam Slottner är inte bara ledamot i Centerpartiet i Kristinehamn utan också slaktare och gårdsbutiksägare. Jordbrukaren träffar honom och hans fru, Jennie Slottner, utanför gårdsbutiken på Sörgården.
– Det är lite svårt att hitta hit, då de har ändrat nummer hit och dit, säger Adam.

Adam Slottner sitter bakom disken och berättar om slakt och butik och om varför det är så roligt och spännande.
– Det är ju butiken som är roligast. Här pratar jag med kunder och vi delar recept, erfarenheter och kunskap, berättar Adam.
Från början skulle gårdsbutiken vara mer i fokus men slakteriets popularitet har satt gårdsbutiken lite i skymundan.
– Det var ju ett slakteri utanför Karlstad som lades ner och så har ryktet om oss spridits genom mun-till mun metoden så vi har väldigt mycket att göra under högsäsong, säger Adam.

– Ja, vi har inte tagit kontakt med någon utan de tar ju kontakt med oss, fyller Jennie i.
Adam har alltid haft intresse av att slakta, ända sedan han var barn på 70-talet och följde med ut på älgjakten. Numera jagar han inte så mycket eftersom älgjakten sker samtidigt som högsäsongen för slakt.
– I början hade jag en kille här som lärde mig att slakta så som man gör på stora slakterier. Det är så häftigt att man kan ta en stor djurkropp och så har varje bit sin egen egenskap, berättar Adam.
Att slakta är en konstant lärandeprocess.
– Man är aldrig fullärd, bara häromdagen såg jag en video från Australien med en kille som styckade på en kvart. Så snabb kan jag aldrig bli men jag tog lärdom av vissa tekniker han använde, säger Adam.

Sörgårdens slakteri är kravmärkt och livsmedelsverket kommer ofta på besök för att se så att det går rätt till.
– Men vi har aldrig någonsin fått anmärkning på djurhållningen, poängterar Adam.
Förutom kor och lamm så har de även några höns. Men de får ge ägg och slaktas inte.
– Nej, nej, det är ett helt annat regelverk, det får vi absolut inte göra, säger Adam.
Att slakteriet är kravmärkt innebär bland annat att alla som kommer till slakteriet för att slakta måste visa upp ett kravcertifikat för att säkerställa att kravmärkningen går hela vägen.
– Djuren gör ju som de vill. När det är sommar och varmt kan de ibland ligga på asfalten under plåttaket och det kan se illa ut för andra men de ligger ju där för att de vill. Jag kan inte flytta på en 800 kilos ko, säger Adam och skrattar vid tanken på att försöka.

För Jennie och Adam är det viktigt att allt i slakten kommer till användning. I ett hörn av butiken hänger skinn från några lamm och även inälvor säljs över disken.
– Vi lägger oss inte i vad kunderna gör med det de köper, vill de ge det till hundarna så går ju det bra. Jag tycker det är jättebra att vi inte får så mycket slaktavfall och för hundarna så är det ju lyxmat, säger Adam.

Sörgårdens gårdsbutik har funnits sedan i maj 2011 och besöksantalet har sakta ökat.
– Men det är ju en väldig skillnad på säsong. På sommaren kan det komma kunder och köpa ett par kotletter de ska grilla och på hösten köper de köttlådor istället. Det kanske inte är lika många kunder på hösten men de köper desto mer, säger Adam.

En slaktares arbete är slitsamt där en arbetsdag kan ta upp mot 14 timmar. Inför framtiden drömmer Adam om ett rökeri och att få vara mer i gårdsbutiken.
– Du har ju alltid en massa planer, skrattar Jennie.
Adam fyller i
– Ja, jag vill kunna röka mer korv, göra pastejer och koka buljong, det vore himla kul.

Text och bild: MIMMI TÖRNBERG

Share