Ljusnande framtid för svenska får

Ulf Ekholm är ordförande i Värmlands läns fåravelsförening, här med ett av sina får i en tävling. Bild: EINAR DE WIT

VÄRMLAND (JB)

Svenska fåravelsförbundet har funnits sedan 1917 och bevakar fårägarnas intressen. Det finns 24 länsföreningar och Ulf Ekholm är ordförande i Värmlands läns fåravelsförbund. Han har märkt en uppgång i intresset för får och ser ljust på framtiden.

Ulf betonar att det går att ha får i en rovdjursnation som Sverige men det behövs lite mer eftertanke och jobb.
– Från vårt håll så vill vi får ner koncentrationen och hade gärna sett fler uttag. Vi ställer oss bakom riksdag och regeringens beslut kring bevarandet av vargen men vi måste ut från bevarandefasen och in i förvaltningsfasen.

Ulf har 40 tackor på sin gård och har gjort allt han kan för att skydda sina får från rovdjursattacker. Han berättar att det för cirka sex år sedan fanns en stor uppgivenhet bland fårägare men att de med tiden har lärt sig hur olika situationer ser ut och anpassat sig därefter. En av de saker som fårägare kan göra är att bygga ett rovdjursavvisande stängsel.

– Det är varken absolut säkert eller allenarådande men det ger en viss trygghet och är en av de sakerna man kan göra. Andra saker man kan göra är att ta in och ut alla djur varje dag och ha boskapsvaktande hundar. Sen kan inte alla göra alla de här åtgärderna, hundar kanske går på två av tio gårdar, men man kanske kan göra något av dem, säger Ulf.

Värmlands läns fåravelsförbund är en lokal branschorganisation och en av 24 distriktsorganisationer under Svenska fåravelsförbundet. Deras huvudfokus är får i allmänhet och där riksförbundet fokuserar på näringspolitiska frågor kan distriktet lyfta lokalspecifika frågor för sina medlemmar.

– Vi bor och lever med villkoren i länet så den lokala organisationen är jätteviktig. Vi har en rad olika medlemsaktiviteter som fokuserar på det som medlemmarna är intresserade av. Det kan vara allt från hur man ökar lönsamheten i besättningen till temadagar om ull, berättar Ulf.

Just nu är ullen på tapeten. Svenska fåravelsförbundet satsar på ullen och då får de regionala organisationerna ta del av det.
– Det börjar bli ett intresse för ull i Sverige, inte bara för fårägare utan för företag och allmänheten också, och då vill vi ju naturligtvis lyfta det.

Ulf berättar att Fjällräven har fått upp ögonen för ullen och gjort en satsning i Jämtlandsfåren. Det går alltså bra för den lite ovanligare ullen.
– Det är positivt att det går bra men samtidigt så måste vi få upp priset på vanlig ull. Förutom en riksorganisation med distrikt så finns det också föreningar som fokuserar på specifika raser då distrikten fokuserar enbart på får i allmänhet.

– Vi pratar inte enskilda raser och vi kan inte lyfta enskilda raser utan vi pratar får i vår organisation. I somras hade vi en aktivitet där vi presenterade sju olika raser då våra medlemmar är intresserade av vilken ras som passar till den näring man vill bedriva men vi skulle aldrig fokusera på raser i sig, betonar Ulf

Får är det djurslag som är det mest mångsidiga enligt Ulf. Han ser ett trendbrott i Värmland och att fler och fler skaffar sig får.
– Det är inga jättebesättningar men med många bäckar små, säger Ulf förhoppningsfullt.

Konsumtionen av får har ökat men den inhemska produktionen har inte ökat i samma takt. Ulf säger att om bara sex av tio får skulle komma från Sverige så skulle det ha stora effekter på både samhälle och landsbygd. Visst förtjänar det öppna landskapet mer än bara kossor?

Text: MIMMI TÖRNBERG

Share