Går att förebygga med enkla åtgärder visar rapport från SVA

Det är vanligt med brister i den spannmål som lantbrukare lagrar för att använda till djurfoder på gården. Problemen går dock att förebygga med relativt enkla metoder. BILD: PIXABAY
SPANNMÅL (PM) (JB)
Det är vanligt med brister i den spannmål som lantbrukare lagrar för att använda till djurfoder på gården. Konsekvenserna kan bli sämre produktion och sjukdom hos djuren. Problemen går dock att förebygga med relativt enkla metoder. Ett exempel är att hålla koll på temperaturen under lagringen.
En färsk rapport från Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, visar att det är vanligt med brister i den hygieniska kvaliteten i gårdslagrad spannmål. En bakomliggande orsak är förändringar i klimatet.
– I takt med att vi allt oftare har extremväder, med torka och översvämningar, ökar utmaningarna med att konservera och lagra spannmålen på ett bra sätt. Resultaten från projektet på lagrad spannmål visar bland annat på problem med mögelsvamp till följd av otillräcklig torkning. Mögelsvamp kan bilda mögelgifter som är skadliga för både djur och människor, säger Linda Engblom, forskare på SVA.
Lantbrukets förmåga att kunna konservera och lagra spannmål, och säkerställa en bra hantering från skörd till foderbord är viktig av flera skäl:
– Det handlar framför allt om ökad lönsamhet genom bättre produktion på djuren och minskad risk för sjukdom. Att säkra kvaliteten i din lagrade spannmål är också ett sätt att öka robustheten på gårdsnivå. Att kunna lagra väl konserverad spannmål över längre tid minskar sårbarheten och säkerställer tillgång på spannmål under sämre skördeår, säger Rebecca Wärnbring, foderhandläggare på Jordbruksverket.
För lantbrukare finns det flera möjligheter att förebygga problem genom en god hantering av spannmålen. Några handfasta tips är:
Gör rent i lagringslokalen innan du fyller på med nytt spannmål. Då minskar du riskerna för att exempelvis mögelsvampar från tidigare år följer med i det nya fodret.
Tröska i en takt där du hinner konservera spannmålen, till exempel genom att du hinner torka i samma takt som du tröskar och undvik mellanlagring.
Om torkkapaciteten inte räcker till kan lagring i limpa vara ett alternativ. Det är viktigt att den läggs på hårdgjord yta med fall så att vatten inte rinner in och att du har en god skadedjurskontroll.
Vid konservering av spannmål med syra, använd alltid propionsyra.
”Snacka” med din torkade spannmål. Titta, känn och lukta. Genom att hålla koll på temperaturen upptäcker du om spannmålen börjat ta värme på grund av mikrobiell aktivitet. Vidta åtgärder såsom luftning, rundkörning eller att torka om spannmålen vid behov.
Att ta hygienanalyser av din lagrade spannmål hjälper dig att få svar på den hygieniska kvaliteten på spannmålen och vägledning till vad den kan användas till. Till exempel kan påverkade partier behöva spädas med bättre partier eller ges till djurslag eller djurkategorier som är mindre känsliga.
Källa: Jordbruksverket