Maskinkvinnan bakom ett växande företag
VALDEMARSVIK (JB)
Hon kallar sig Maskinkvinnan och det har sina skäl. Cecilia Schultz som äger och driver maskinfirman Bepart i Valdemarsvik har en spännande resa att berätta om.
Maskinfirman Bepart säljer och servar maskiner och redskap till lantbruk, skogsbruk och entreprenad. Firman är välrenommerad och känd. Man ser den på en kulle vid ena infarten till Valdemarsvik dit den flyttade 2017. Bepart ägs och drivs sedan 2016 av Cecilia Schultz.
Utvecklingen av Bepart har varit både omfattande och snabb och Cecilia har fått mycket uppmärksamhet.
– 2017 utsågs jag till årets unga företagare i Valdemarsvik. Sedan har det hänt ganska mycket.
Hur kommer det sig att du satsat på en maskinfirma?
– Om vi backar bandet så är jag uppväxt i Ringarum. Mina föräldrar har bedrivit mjölkproduktion så jag kommer från en mjölkgård.
Hon fick tidigt hjälpa till på gården och vara delaktig i arbetet där.
– Någonstans kom väl ändå själva grundintresset där. Jag ska inte säga att jag var så jätteintresserad, men man får erfarenhet, man får en lärdom som man inte kan lära från en bok. Det måste vara självupplevt.
– Jag tror att det absolut det är en jättestor framgångsfaktor med att man förstår lantbrukarnas vardag och förstår problematiken vad det är både som gör ont och gör gott.
Ett raskt hopp framåt i tiden så började Cecilia arbeta som provisionssäljare på Bepart hos dåvarande ägare. Det året lärde henne mycket, ”allt” är hennes eget ord. Ägaren Bengt Svensson drog sig tillbaka Cecilia fick frågan om hon ville ta över, köpa bolaget. Det gjorde hon 2016 och flyttade så småningom verksamheten till nuvarande adress.
Lyssna, förstå, vara lyhörd, ha äkta engagemang och vilja att verkligen ge kunden det den efterfrågar är viktiga bitar i framgången. Bepart har följaktligen väldigt gott renommé.
– Det har nog att göra med att våra ledord ska vara kvalitet och omsorg. Det ska genomsyra allt. Idag kan Cecilia se resultatet av att våga.
– 2023 hade vi ett rekordår, med en omsättning på 42 miljoner så det är en väldigt kraftig utveckling på kort tid. Idag är vi tre anställda, det är jag och två killar på verkstaden. Vi har två servicebilar nu så vi åker ut i fält också.
– Vi har också 2 000 följare på Instagram.
Med ett rekordår är det tryggare, trots lågkonjunktur, att satsa vidare. Demobanan ska bli klar. Där ska kunder kunna testköra och man kan ha visningar, maskiner i rörelse.
– Vi köpte tomtmark, utökade med 5 000 kvadratmeter, för ett par år sedan för att få större yta och plats.
– Kunder ska få kunna känna svar på sina frågor.
2024 ska hon också ut på östgötaturné. Hon kommer besöka flera kommuner och vara tillgänglig för kunder och visa upp ett axplock ur sortimentet.
Man kan utan vidare konstatera att Cecilia Schultz eller Maskinkvinnan som hon kallas och kallar sig är unik. Att vara tjej i den här branschen är en sak, men att samtidigt vara ägare, företagsledare, säljare, personalansvarig och allt annat är verkligen rent otroligt.
Hur ser det ut här om tio år?
– Om tio år tror jag att jag har tagit stor marknadsandel i Östergötland på flera olika produktsegment. Jag tror att jag kommer ha flera anläggningar, jag kommer att ge möjlighet till flera med anställning och kunna peppa, pusha, coacha, flera både unga och gamla maskinälskande själar. Att ge samma kvalitet och omsorg till många många flera, både bönder och entreprenörer. Jag ser ju om tio år att jag har en mycket större organisation som vill gå tillbaka till att man ger kärlek åt landsbygden.
Text och bild: BO BÄCKMAN