KRISTINEHAMN (JB)
Jordbrukaren träffar Lars Johansson i den gamla kvarnen som finns på Långeruds hjortgård. Kvarnen är från 1700-talet och användes förr som mjölnarbostad. Numera är den renoverad och används som konferensanläggning.
– De som kommer hit uppskattar att den ligger så isolerat, då får de lugn och ro att tänka, berättar Lars.
I en av takbjälkarna, som härstammar från tiden då kvarnen byggdes, sticker det ut en gammal spik som lämnats där för att påminna om kvarnens historia.
– Många kvarnar förfaller men vi har renoverat den här utifrån hur den såg ut, säger Lars.
Känslan av att befinna sig mitt ute i skogen är påtaglig då grönskan och Långeruds damm finns precis utanför dörren. Men bara ett par steg därifrån öppnar sig ett enormt gräslandskap med skog i fjärran där över 100 kronhjortar springer fritt. Just nu är det kronhjortarnas brunsttid och deras bröl hörs tydligt även om hjortarna inte syns till.
– Just nu är det mycket liv i hägnen, men de är väldigt fredliga djur så jag ser dem knappt. Man kan göra dem tama genom att ta in kalvarna i ett stall, vi gör inte det utan låter dem leva ett naturligt liv, säger Lars.
Lars har tidigare ägt ett medicintekniskt företag och jobbat som konsult. Han och hustrun Ulla Ericson köpte gården 2007. Gården var Ullas föräldrahem och Långeruds gårdsslakteri och chark invigdes i september 2015. Förutom kvarnen och kronhjortarna har Långeruds hjortgård ett kravmärkt slakteri, där egen slakt och legoslakt utförs.
– Tanken var ju egentligen inte att starta ett slakteri men när vi började så tänkte vi att det kunde ju vara bra att ha koll på hela kedjan så då började vi med slakten också, berättar Lars.
Framtidsplanerna har varit att utveckla charkuteriet med ett rökeri och en liten gårdsbutik. Men planerna har fått vänta då slakteriet har gått över förväntan.
– För ett år sedan kunde jag aldrig ha föreställt mig att legoslakten skulle bli så stor som den har blivit. Jordbrukare från Mariestad, Degerfors, Karlskoga och Karlstad kommer till oss för att slakta. Så på grund av efterfrågan så ska vi bygga ut mottagningsdelen i slakteriet, just nu håller vi på med ritningar och upphandlingar, säger Lars.
Idag har slakteriet tre kylrum, charkavdelning, frysutrustning och lokaler för utleveranser av kött. Deras egna kött säljs mest till restauranger, främst i Stockholmsområdet, och privatpersoner.
– Vi har inte kommit i gång än med rökeriet eftersom vi vill ha egen kompetens om hur man gör innan vi sätter i gång men min fru ska snart iväg på kurs. Vi vill också öppna en liten gårdsbutik, just nu kommer våra kunder hit och köper köttlådor, men vi får ta en sak i taget, säger Lars.
Lars tycker att försäljningen är det roligaste.
– Det är kul när det ena ger det andra, när kunder som kommer hit med nötboskap blir intresserade av vilt och tvärtom, säger Lars.
Lars är inte själv slaktare utan har personal till det.
– Slakteriet handlar mycket om rutiner och jag har bra och erfaren personal som sköter det, säger Lars.
Text och bild: MIMMI TÖRNBERG